Pazinci nisu bili ugroženi zbog požara u Pazinki

Crni dim nad Pazinom (M. MIJOŠEK)
Crni dim nad Pazinom (M. MIJOŠEK)

Tek jučer, dva tjedna nakon požara u skladištu tvrtke Brati Ritoša na lokaciji bivše tvornice Pazinka, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode očitovalo se o mjerenju onečišćujućih tvari toga dana u zraku.

"Prema izvještaju ovlaštene pravne osobe Dvokut ECRO d.o.o. iz Zagreba mjerenje je započelo 17. rujna u 23.45 (na dan nastanka požara - op. a.) i trajalo je do jedan sat u noći, a obavljeno je na tri lokacije u okolini požarišta. Mjerene su koncentracije hlapivih organskih spojeva", stoji u odgovoru nadležnog ministarstva koje nam nije dostavilo i sam izvještaj, već nam ga selektivno prepričava. "U završnom dijelu spomenutog izvještaja navodi se sljedeće: Požar je trajao relativno kratko (manje od 24 sata), a razdoblje intenzivnog gorenja oko 15 sati. Mjerenje je obavljeno za vrijeme intenzivnog gorenja. Okolno stanovništvo nije bilo ugroženo budući na lokaciji 1, koja je bila udaljena oko 180 metara od požarišta, nije bilo hlapivih organskih tvari", stoji u odgovoru glasnogovornice Marine Halužan.

Iz priopćenja Ministarstva izvjesno je da nisu obavljena mjerenja kancerogenih tvari kao što dioksini, furani i policiklički aromatski ugljikovodici koji, ovisno o temperaturi tališta, mogu nastati prilikom zapaljenja PVC-a, što nam je još po nastanku požara potvrdio vodeći hrvatski toksikolog Franjo Plavšić kojeg smo bili kontaktirali. U skladištu je bivše Pazinke izgorjelo oko 75 tona raznog PVC materijala (cijevi, prešanih
vreća i sličnih predmeta) i 12 tona briketa za potpaljivanje. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter