Pazinci i Umažani uključili se u akciju Crvenog križa

Donato Otočan (M. RIMANIĆ)
Donato Otočan (M. RIMANIĆ)

Čim se jutros pročulo da Gradsko društvo Crvenog križa Pazin prikuplja pomoć za ugroženo stanovništvo poplavljenih područja u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji građani se u velikom broju odazvali pozivu.

U prostorijama Crvenog križa cijelo je jutro živo, netko donosi potrepštine, a netko uplaćuje novac. Djelatnice CK-a napominju da se za sada odjeća ne prikuplja već ono što je u ovom trenutku nužnije, dakle trajne prehrambene namirnice, higijenske potrepštine, posteljina, ručnici, deterdženti za rublje, te sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Za pomoć unesrećenima u poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji prikuplja se isključivo novčana pomoć, a građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu kontaktirati Službu traženja Hrvatskog Crvenog križa na brojeve telefona 01/4655-813 ili 01/4655-814.

Među Pazincima koji su se doista u velikom broju odazvali pozivu Crvenog križa bio je i Donato Otočan. Ovamo je, kaže, došao čim je čuo da se skuplja pomoć za te jadne ljude kojima je voda odnijela sve. Sve što su u životu stvorili.

"Tko odmah pomaže, dvostruko pomaže", kaže Otočan. Dodajući kako je upravo sada, kad su ljudima kuće i sve ono što imaju pod vodom pomoć najpotrebnija. Sada im treba hrana i voda, a kasnije ostalo. Sve je to jako tužno i žalosno, zaključuje Otočan.

Umag: Sto tisuća kuna za općinu Gunja

Grad Umag poplavljenim područjima u Slavoniji pomoći će novčanom donacijom od 100 tisuća kuna, a sljedećih dana u prostorijama ovdašnjeg Crvenog križa prikupljat će se donacije građana i gospodarstvenika u novcu i materijalnim sredstvima, najviše hrani i vodi za piće, najavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi zamjenici Mauro Jurman i Niko Čančarević.

- Pozivamo sve naše sugrađane i gospodarstvenike da na bilo koji način pomognu pri prikupljanju neophodne pomoći za stradalnike poplave kako u našoj domovini, tako i u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Razorna poplava uništila je imovinu tisućama građana koji su je stvarali čitav svoj život. Osim tog šokantnog saznanja suočeni su i sa borbom za dnevno preživljavanje. Upravo stoga, a i poučeni vlastitim iskustvom kada je Umag nastradao u poplavi 2010. godine, odlučili smo pomoći novčanim sredstvima najugroženijima u Slavoniji, a novčana donacija Grada Umaga bit će usmjerena općini Gunja, koja je naviše stradala u poplavama i s kojom smo u izravnoj vezi oko pomoći, rekao je Bassanese.

Dodao je kako svi godinama ulažu novac u Crveni križ, ali svjesni su da će pomoć ugroženim područjima biti dugotrajno potrebna pa je pomoć cijele zajednice vrlo bitna. Stoga apeliraju na sve da pomognu koliko je moguće u ovim trenucima katastrofe. Za sada su, kako je rekao Čančarević, primarno potrebni flaširana voda za piće i konzervirana hrana, koja će se prikupljati u prostorijama Crvenog križa od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati.

Što se tiče odjeće ona se u ovom prvom krugu neće prikupljati, već će o eventualnom potrebama građanima uputiti dodatni apel. Sva dodatna pitanja i informacije oko dostavljanja pomoći mogu se dobiti u gradskom odjelu za društvene djelatnosti.

Novčana sredstva mogu uplatiti putem nacionalne akcije Crvenog križa i to za pomoć poplavljenim područjima u Hrvatskoj na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08, pozivom na donatorski telefon broj 0609011, gdje je cijena poziva 6,25 kuna s uključenim PDV-om, te putem online donacija na Internet stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Za pomoć poplavljenim područjima u BiH uplate se vrše na IBAN HR 6923400091511555516 poziv na broj 05, te za Srbiji IBAN HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 ili putem Internet stranica Crvenog križa. (M. R.; V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter