Pazinci će plaćati dodatnu kunu po kubiku vode

Direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina pred pazinskim vijećnicima (M. RIMANIĆ)
Direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina pred pazinskim vijećnicima (M. RIMANIĆ)

Prijedlogom Stjepana Gabrića (HDZ) pazinski vijećnici jednoglasno su naknadu za sudjelovanje na ovoj sjednici (225 kuna po vijećniku op. a.) odlučili uplatiti Crvenom križu za stradale u poplavi koja je pogodila Slavoniju. Odgovarajući na pitanje Renata Kalca (nezavisni) gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako će Grad Pazin za poplavljena područja dati 21 tisuću kuna. Naime s tolikim će iznosom participirati u županijskoj pomoći koja po županovom prijedlogu iznosi 500 tisuća kuna.

Žučnija rasprava povela se oko odluke o obračunu i naplati naknade od jedne kune po prostornom metru vode za razvoj sustava javne vodoopskrbe. Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda Buzet, uvodno je rekla da je aktualni Zakon o vodama isključio naknade za priključenje, tako je i Istarski vodovod ostao bez prihoda kojima je do sada pomogao svim jedinicama lokalne samouprave u Istri u rješavanju vodoopskrbe.

U proteklih 10 godina od naknade za priključenje na području Grada Pazina prikupljeno je gotovo 3,2 milijuna kuna, a sva su ta sredstva uložena u vodoopskrbu Pazinštine i djelomično u kapitalne objekte na području Istarskog vodovoda, rekla je Šuperina. Renato Kalac je u ime Odbora za prostorno planiranje predložio da se definira tko donosi plan gradnje vodoopskrbnih objekata na području Grada Pazina. Trebalo bi pomoći građanima, pogotovo mladima koji grade svoj dom, jer nakon ukidanja naknada za razvoj vodoopskrbe, trošak dužnog metra kanala moraju plaćati oko tisuću kuna, rekao je.

Predložio je da se ova naknada usvoji kao strogo namjenska kuna za priključak građana grada Pazina na vodoopskrbnu mrežu i da plan razvoj vodoopskrbne mreže donosi gradsko vijeće.

Patricija Antolović (nezavisna) pitala zašto još nema plana gradnje, pa da se zna u što će se ta kuna potrošiti. Gradonačelnik Krulčić pozvao je na solidarnost koja je izgradila veći dio vodovodne mreže na Pazinštini. Šuperina je pojasnila kako plana još nema jer je inicijativa za ovu odluku pokrenuta u ožujku, a još nema poznate veličine potencijalnih prihoda. Međutim, Istarski vodovod ima godišnji plan za 2014. prema kojem se na Pazinštini, na godišnjoj razini, predviđa prikupiti 500 tisuća kuna, a investirati 1,95 milijuna kuna uz 300 tisuća kuna za projektiranja.

Nakon rasprave, usko je, sa sedam glasova prihvaćen prijedlog da plan gradnje vodoopskrbnih objekata donosi Vijeća Grada Pazina, te da planovi isporučitelja vode moraju biti usklađeni sa planom izgradnje vodoopskrbnih objekata Grada Pazina. (M. RIMANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter