Pazin: Zabavni park na vojnom poligonu

Predstavljanje "Inspirit Fantasy Parka"
Predstavljanje "Inspirit Fantasy Parka"

Projekt "Inspirit Fantasy parka" tematskog zabavnog parka, koji će se graditi na dijelu nekadašnjeg vojnog poligona "Lindar" u Pazinu, predstavljen je javnosti. Radi se o parku koji se temelji na svijetu istarske i slavenske mitologije, rekao je ovom prigodom autor projekta Marko Baus iz Parabureau d.o.o.

Ovaj je zabavni park koncipiran kao originalni turistički proizvod, a za razliku od ostalih tematskih parkova koji se uglavnom temelje na adrenalinskim atrakcijama, "Inspirit Fantasy park" imat će zapažen udio avanturističkih doživljaja. Ovim se projektom želi otvoriti novi sadržaj, komplementaran s istarskim turizmom, kojim se želi produžiti turističku sezonu u Istri.

Pazin je kao lokacija za "Inspirit Fantasy park" odabran zbog izvrsne povezanosti sa svim dijelovima Istre, ali i širom regijom. Osim prometne povezanosti, naime autoput je u Rogovićima svega tri kilometra udaljen od poligona "Lindar", prednost je i nepostojanje sličnih sadržaja u krugu od 400 kilometara. U parku je predviđeno uređenje pet tematskih cjelina, koje su spojene s osam tehničkih atrakcija uključujući ugostiteljsku ponudu jela i pića.

U sklopu parka bit će pet pozornica i dvije igraonice za najmlađe. Atrakcije su zamišljene tako da zadovolje zanimanje šireg spektra gostiju, od djece mlađih uzrasta do tinejdžera i roditelja, s time da je glavnina atrakcija namijenjena djeci od treće do 12 godine. Posebnost "Inspirit Fantasy parka" je u uključivanju kostimirane publike u događanja kroz interakciju s animatorima.

"Inspirit Fantasy park" pružit će jedinstveni doživljaj avanture za cijelu obitelj u bajkovitom okruženju", naglasio je Baus. Dodajući kako će ovaj park koji je osmišljen i kao eko-etno projekt lokalnom stanovništvu omogućiti plasman domaćih proizvoda, a doprinijet će i očuvanje starih zanata koji će se prezentirati u sklopu parka.

Prije nego je Baus predstavio projekt pazinski gradonačelnik Renato Krulčić dodao je kako se ovime valorizira prostor koji je ranije, kao poligon, koristilo Ministarstvo obrane, a već godinama stoji zapušten.

Prenamjenom ovog prostora Pazin dobiva novi turistički sadržaj koji će stalno zapošljavati 70 djelatnika, a u sezoni u parku će raditi 140 osoba. Njima svakako treba pridružiti i lokalno stanovništvo koje će posjetiteljima parka, a očekuje ih se oko 135 tisuća godišnje, nuditi svoje proizvode i usluge.

Branko Curić, pročelnik županijskog Odjela za turizam ovaj projekt smatra potrebnim i izuzetno važnim za istarski turizam ponajprije zato jer produžava sezonu, nudi novu ponudu, ali i nova radna mjesta. Oriano Otočan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, dodao je da projekt "Inspirit Fantasy parka" vrijedi 12,5 milijuna eura.

Istarska županija ga je kandidirala prema Ministarstvu turizma i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondovima Europske unije za financiranje iz sredstava potprograma "Priprema regionalnih razvojnih projekata". Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri u projektu su Grad Pazin i IRTA d.o.o. – Istarska razvojna turistička agencija.

Budući da se 1. srpnja Hrvatskoj otvaraju strukturni fondovi EU ovaj će se projekt kandidirati 2014. za programsko razdoblje 2014.-2020., rekao je Otočan, uvjeren kako se već 2015. mogu očekivati konkretnije aktivnosti na uređenju "Inspirit Fantasy parka".

Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodnu suradnju Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije i voditeljica projekta Istra Inspirit uvjerena je kao se zalaganjem i zajedničkim snagama za par godine sve to može ostvariti.  (M. RIMANIĆ; Ilustracije Tomislav TOMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter