Pazin: Za vrijeme nastave mobiteli u kutiji

Lučica u autokampu Ulika, gdje su izvučeni iz mora (M. SARDELIN)
Lučica u autokampu Ulika, gdje su izvučeni iz mora (M. SARDELIN)

Od početku nove školske godine pazinske osnovce na ulazu u njihove učionice dočekuje kutija u koju prije početaka nastave moraju odložiti svoje mobilne uređaje. Kutije za odlaganje, kažu u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, postavljene su zbog toga što korištenje popularnih mobitela na nastavi odvlači pozornost, ometa praćenje i izvođenje nastave.

- Ovu odluku podržalo je Vijeće roditelja i nije usmjerena kažnjavanju ili zabrani. Naprotiv, odlaganje mobitela omogućit će učenicima da nesmetano prate nastavu, a učiteljima da nesmetano održavaju nastavu. Nadamo se da ćemo s vremenom na taj način slučajeve zloupotrebe mobitela u školi svesti na minimum, kaže pedagoginja Barbara Močibob.

S prijateljima u igri bez mobitela

Iako pazinski osnovci bez mobitela u džepu nastavu prate tek od početka ove školske godine, iskustva su pozitivna. No, u kolikoj je mjeri ova ideja prihvaćena i kakve su njene posljedice, pouzdanije će se znati tek nakon završetka barem prvog polugodišta, kaže Močibob. Učenici viših razreda koji prate predmetnu nastavu mobitele nose iz razreda u razred, a učenici nižih razreda koji prate razrednu nastavu, iako mobitele mogu uzimati nakon svakog sata, često ih ostavljaju u kutijama i odmor provode s prijateljima u igri.

Isključiti mobitele potpuno iz nastave kako su, uz podršku Vijeća roditelja, odlučili postupiti u pazinskoj osnovnoj školi jedan je od načina rješavanja problema. Naime, Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima još je 2013. godine propisano kako učenik može koristiti uređaje kojima je moguć pristup mrežnom povezivanju i mrežnim komunikacijama tijekom odgojno-obrazovnog rada samo uz odobrenje nastavnika.

Škola određuje kućni red

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kojemu smo uputili  upit postoji li u sustavu stav ili naputak o tome kako pitanje mobitela i njihova korištenja u učionicama riješiti odgovorili su nam da u skladu s člankom 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, svaka škola donosi kućni red kojim se propisuju određena pravila. Taj kućni red školski odbori donose nakon provedene rasprave na učiteljskom, nastavničkom ili odgajateljskom vijeću te vijeću roditelja i vijeću učenika.

Dakle, u školama se utvrđuju određena pravila, kažu iz Ministarstva, te dodaju kako je činjenica da se mobiteli mogu koristiti i u odgojno-obrazovnom radu što je propisano i navedenim Pravilnikom. (Milan PAVLOVIĆ, Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter