Pazin: Za komunalnu infrastrukturu 10 milijuna kn

U Jelenčićima će se graditi pretovarna stanica (M. RIMANIĆ)
U Jelenčićima će se graditi pretovarna stanica (M. RIMANIĆ)

Za gradnju objekata i uređenja komunalne infrastrukture Grad Pazin ove godine planira izdvojiti 9,72 milijuna kuna. Najveći dio tog iznosa, čak 7,61 milijun kuna, planira uložiti u odlagalište otpada Jelenčići. Za sanaciju ovog odlagališta, oko kojeg se minule jeseni bila podigla velika pompa, planirano je 60 tisuća kuna, a ostatak je zapravo namijenjen gradnji pretovarne stanice u Jelenčićima.

Ovaj je projekt vezan za početak rada Županijskog centra gospodarenja otpadom Kašitjun, a u Jelenčićima se planira gradnja reciklažnog dvorišta i pristupne ceste. U investiciji će u najvećoj mjeri participirati Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sa 6,09 milijuna kuna, što je zapravo 80 posto investicije, dok će se 1,48 milijuna kuna prikupiti od selekcioniranog prikupljanja otpada te 50 tisuća kuna od naknade za sanaciju deponija, zapravo namjenskih sredstava koje građani Pazinštine plaćaju u cijeni odvoza smeća.

Asfaltiranju nerazvrstanih cesta namijenjena su 1,2 milijuna kuna, i to 100 tisuća kuna za dokumentaciju i 1,1 milijun kuna za asfaltiranje ceste. Taj novac nije namijenjen nekoj konkretnoj prometnici, već cestama koje budu zadovoljavale uvjete za prijavu na natječaj, pojašnjava Daniel Maurović, pročelnik gradskog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo. Maurović je dodao da je dokumentacija u pripremi, a projekt će biti apliciran na EU-fondove vezane za razvoj ruralne infrastrukture prema programu ruralnog razvoja RH za period od 2014. do 2020.

Nešto više od pola milijuna kuna planirano je za uređenje javnih površina u Pazinu. Najviše od toga, 210 tisuća kuna, odnosi se na uređenje Ulice Štefanije Ravnić, a 101 tisuća kuna namijenjena je uređenju spojne ceste Vranica. Uređenju Ulice Antuna Kalca namijenjeno je 50 tisuća, rotoru Štranjga 35 tisuća, a sanaciji zida na Hrvatskom trgu 20 tisuća kuna. Za uređenje parka Narodnog ustanka planirano je 20 tisuća, a za ugostiteljski objekt na Trgu slobode, za koji je Grad dobio građevinsku dozvolu, 10 tisuća kuna.

Prema planu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, javnu rasvjetu dobit će Stancija Kašćerga i Šetnica 43. istarske divizije u predjelu Dršćevka, a za te je investicije planirano 50 tisuća kuna. Proširenje groblja i gradnja kapela mrtvačnica već su godinama nezaobilazne stavke pazinskog proračuna. Proširenju groblja u Pazinu namijenjeno je 170 tisuća kuna, a u Lindaru 50 tisuća kuna. Kapele su u planu u Bermu i Zarečju. Za beramsku je planirano 75, a za zarečku 35 tisuća kuna.

Uređenje javnih površina financirat će se iz prihoda od komunalnog doprinosa, dijela naknade nezakonito izgrađenih zgrada i prihoda od prodaje nefinancijske imovine. Iz potonjeg će se prihoda financirati i gradnja javne rasvjete, a uređenje groblja od naknade za korištenje grobnih mjesta i drugih proračunskih prihoda. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter