Pazin: Veleucilište u bivšoj vojarni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecko veleucilište u srijedu je u Pazinu u obnovljenoj zgradi nekadašnje vojarne otvorilo prostore za rad Poslovnog te Poljoprivrednog odjela, odnosno studija poduzetništva i pcelarstva.

Vrpcu su zajednicki presjekli dr. Ivana Mrkonjic, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, dr. Dušan Rudic, dekan Veleucilišta u Rijeci, istarski župan Ivan Jakovcic i pazinski gradonacelnik Renato Krulcic.

Na oko 600 kvadrata nekadašnjeg vojnickog paviljona smještene su cetiri predavaonice s oko 250 mjesta, knjižnica, nastavnicki kabineti, vijecnica, informaticka ucionica i prostori za prakticnu nastavu. U potpunosti je obnovljena infrastruktura, kotlovnica i sanitarije. U obnovu ovih prostora Veleucilište u Rijeci uložilo je oko tri milijuna kuna, a resorno ministarstvo participiralo je s oko milijun kuna.

- Rijecko veleucilište vec 12 godina razvija strucne i specijalisticke studije u Rijeci, Puli, Porecu, Pazinu, Ogulinu i Gospicu, a pohada ga oko 5.500 studenata, istaknuo je Rudic. Prije tri godine poceo je s radom strucni studij poduzetništva u Pazinu, koji vec ima 30 diplomiranih studenata.

Najavio da ce oni uskoro biti promovirani upravo u ovoj novoj zgradi, koja je pocetak i temelj još nekih buducih strucnih i specijalistickih studija.

- "Istra znanja" je županijski program koji ukljucuje niz elemenata, od gradnje škola do razvoja Sveucilišta u Puli, ali i ovakve projekte strucnih studija u suradnji s rijeckim veleucilištem, rekao je župan Jakovcic.

- Želim najaviti da ovdje u Pazinu i na Pazinštini razvijamo nove studije i nove vještine. Županija ce uložiti znacajna sredstva iz medunarodnih izvora u ocuvanje bioraznolikosti u Istri, odnosno u zaštitu istarskog goveda, ovce i drugih autohtonih pasmina. Ovdje postoji veliki prostor za suradnju na znanstvenim osnovama, u kojem ce svoje mjesto zacijelo naci i ova ustanova", rekao je župan Ivan Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter