Pazin: Unatoč suši, požara znatno manje nego lani

Serđo Šilić, zapovjednik JVP Pazin (Mirjam RIMANIĆ)
Serđo Šilić, zapovjednik JVP Pazin (Mirjam RIMANIĆ)

Tko se sjeća lanjske Bartulje, posljednjeg vikenda u kolovozu? Gorjelo je na Tinjanštini, a šumski je požar ozbiljno zaprijetio selima Pariži i Boljki nedaleko od Svetog Petra u Šumi. Iako nas je ovih posljednjih nekoliko dana pratila kiša, ljeto na izmaku bilo je izrazito sušno, a izdašnijih padalina nije bilo od proljeća. Na sreću, za razliku od protekle godine, pazinski su vatrogasci imali daleko manje posla.

Prema evidenciji Serđa Šilića, zapovjednika JVP Pazin, ove su godine, do 15. kolovoza, pazinski vatrogasci ugasili 17 požara otvorenog prostora u kojima su opožarena 54 hektara šume, šikare i niskog raslinja. U istom razdoblju lani vatrogasci su ugasili čak 109 požara koji su bili zahvatili 346 hektara.

U padu je i broj tehničkih intervencija, uglavnom pri saobraćajnim nezgodama, pa su vatrogasci od početka godine u takvim slučajevima intervenirali 26 puta, a lani u istom razdoblju 28 puta. Lani su osam puta gasili požar na vozilu, a ove godine jedanput. Od početka ove godine vatrogasci su osam puta intervenirali na gašenju objekata, a lani u istom razdoblju 14 puta.

Od početka godine do 15. kolovoza, pazinski vatrogasci imali 112 intervencija, a lani u istom razdoblju čak 215. Na pitanje kako tumači ovoliki pad intervencija i požara Šilić odgovara da je lani bilo toliko požara zbog ekstremne suše, jer kiša prije toga nije padala gotovo godinu dana.

A na pitanje je li kod ljudi proradila savjest i više paze kako se ponašaju s vatrom kaže: "Statistike pokazuju da je za više od 80 posto požara odgovoran čovjek. Je li proradila savjest teško je reći, ali činjenica je da smo unatoč dužem sušnom razdoblju imali manje intervencija."

Iako je ovih dana padala kiša, a meteorolozi za dalje najavljuju sunčano i toplije vrijeme, Šilić upozorava da sezona požara još nije završila. I zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru na snazi je do 31. listopada.

Nakon toga može se na otvorenom paliti korov, ali uz odobrenje JVP-a. Takvo se odobrenje ništa ne plaća, ali u slučaju širenja vatre ili pojave požara vatrogasci mogu pravodobno intervenirati i spriječiti veće štete ili katastrofu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter