Pazin: Ukroćene mijene Bogomira Duzbabe

Izložba je zainteresirala i najmlađe (A. DAGOSTIN)
Izložba je zainteresirala i najmlađe (A. DAGOSTIN)

- Bogomir Duzbaba nakon niza godina aktivne igre svjetlosnim zapisima čisti naslage htijenja i vraća se propitivanju samog smisla kreativnog čina. Autor nas podsjeća da je spoznaja proces koji zahtijeva stalno razmatranje kojemu nema svršetka, ustvrdio je likovni kritičar iz Grožnjana Eugen Borkovsky u Pazinu na otvorenju prve samostalne izložbe "Ukroćena mijena" ovog rođenog Vološćana.

Izložba fotografija umjetnika koji živi i radi u Rijeci otvorena je u Likovnoj galeriji pazinskog Društva likovnih stvaratelja, smještenoj u Ulici Franine i Jurine. Posjetitelje je pozdravila predsjednica DLS-a Nada Putinja, kao i voditelj fotosekcije udruge Zoran Kuhar, dok je kustos Borkovsky pojasnio da se izložba sastoji od dviju skupina radova.

- Jednu grupu čini ponuda slučajnih detalja, atmosferskim promjenama dovršenih motiva, a drugu čine isječci kombinacija poteza učinjenih voljno, ljudskom rukom. U obje grupe autor uvijek iz viđenog izrezuje detalj. Iako radovi na prvi pogled djeluju apstraktno, ubrzo zapažamo da je izborom elemenata, postojećoj vizualnoj činjenici, ponuđena nova realnost.

Vrijeme je tzv. alter postmoderne, kada umjetnost gubi funkciju zadanog prikazivanja. Javlja se intenzivna umjetnička djelatnost gdje umjetnik ima ulogu svjedoka i aktera trenutka, bez ustručavanja i nepoštivanjem bilo koje dosljednosti osim dosljednosti osobnoj igri. (…) Tako pred promatračem nisu jednostavni zadaci. Većina će tražiti oblike i bit će zadovoljena u količini ovisnoj o individualnoj maštovitosti. Umjetnik nas izaziva a da nam ne nudi rezultat već samo aluzije. Osvješćivanje spoznajom o mijeni vodi nas teoriji organiziranog kaosa i doživljaju mijene kao stalnog tijeka svih stvari u nama i oko nas, zaključio je Borkovsky.

Bogomir Duzbaba rođen 1957. godine, fotografijom se bavi tridesetak godina i dobitnik je niza nagrada na natječajima u Istri i Kvarneru. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter