Pazin: Ugostitelji i trgovci bez interesa za kolodvor


Od šest tipiziranih narančastih kioska koji su od početka 80-ih poslovali na pazinskom autobusnom kolodvoru do danas je "u kolu" ostao samo jedan.

Ako ne računamo na kiosk u kojem se prodaju autobusne karte te dva novinska kioska koja su, jedan davno, a drugi nedavno, nikla u neposrednoj blizini autobusne stanice, preostaje jedino jedan kiosk koji radi kao ugostiteljski objekt. Zbog čega je tome tako pitali smo gradskog komunalnog pročelnika Daniela Maurovića.

- Očito nema poslovnog interesa, kiosci su privatno vlasništvo, a Grad Pazin ih samo daje u zakup kao javnu površinu, kaže pročelnik te dodaje da je glavni interes Grada izgradnja zgrade autobusnog kolodvora koja je izostala prilikom uređenja kolodvora još ranih 80-ih.

Interesa privatnog kapitala za sudjelovanje u izgradnji nešto ima, ali se već duže vrijeme čeka donošenje pravilnika kojim bi se definirali standardi autobusnog kolodvora. Pravilnik bi trebalo donijeti Ministarstvo prometa, ali se bez njega ni javni ni privatni sektor ne želi upustiti u investiciju.

Na pitanje što je s preostalim derutnim kioskom koji razbijenih stakala i uneređene unutrašnjosti već duže vrijeme "krasi" kolodvor, Maurović kaže da se s vlasnikom već godinu dana vodi upravni postupak koji je pri kraju te da će ga uskoro na vlastiti trošak morati ukloniti. U međuvremenu je razbijeni kiosk oblijepljen iznutra ceradom, pa više toliko ne upada u oči.

Važno je na kraju istaknuti da se intenzitet autobusnog prometa, a s time i broj putnika na kolodvoru posljednjih desetljeća dosta smanjio. No, najvažniji razlog pada prometa na autobusnom kolodvoru treba tražiti u konkurenciji.

Naime, u neposrednoj okolici, točno preko puta osnovne i srednje škole, u međuvremenu su otvorene pekarnica s ugostiteljskim objektom, market i fast food, koji su neminovno kolodvoru oduzeli učeničku klijentelu. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter