Pazin: Učenici i profesori zamijenili uloge

Jednodnevna učenička uprava škole (D. ŠIŠOVIĆ)
Jednodnevna učenička uprava škole (D. ŠIŠOVIĆ)

Po trinaesti su put učenici i profesori pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile zamijenili uloge u školskom projektu "Na naš način". Učenici su od odraslih preuzeli uloge, odnosno dužnosti u školi, ne samo profesora već i ravnatelja, pedagoga, programera, tajnika, sve do kućnih majstora, portira i spremačica. Nastavu je od svojih profesora na jedan dan preuzelo 138 učenika u 22 nastavna predmeta, dok su 22 učenika preuzela ostale poslove, a poseban zadatak imale su školska foto i video grupa dokumentirajući cijeli projekt. U nastavi su obrađivane uobičajene nastavne lekcije, a za njih su učenici u privremenoj ulozi profesora morali također obaviti i propisnu pripremu.

Ravnatelj "za jedan dan" Romeo Flego izjavio nam je da ovaj školski projekt predstavlja veliko osvježenje jer omogućuje učenicima da sagledaju rad u srednjoj školi iz perspektive profesora i djelatnika. Među njegovim najbližim suradnicima bila je Deana Kotiga, koja je preuzela ulogu školske pedagoginje. Ona velikom dobrobiti projekta smatra rušenje barijera između učenika i profesora; istaknula je da su priprema i organizacija prilično komplicirane, ali da je na kraju sve super ispalo.

Kako se u školi ovih dana obilježavao i "irski tjedan", i neke su aktivnosti projekta "Na naš način" bile u znaku Irske, poput dogovora da svatko u školu dođe odjeven u nešto zeleno, zatim kviza o poznavanju Irske, ili učenja irskih plesova, koji su na kraju radnog dana i prezentirani, uz zabavu i koncert školskog benda. Učenici "na dužnosti" u školskoj kuhinji ispekli su i muffine čijom su prodajom prikupljene 783 kune koje će biti usmjerene u humanitarne svrhe. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter