Pazin: U gradskoj kasi 950 tisuća kuna viška

Renato Krulčić s brošurom "Proračun u malom"
Renato Krulčić s brošurom "Proračun u malom"

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić predstavio je brošuru o proračunu Pazina "Proračun u malom" u kojoj je na sažet i jednostavan način prikazan gradski proračun, njegovi prihodi i rashodi te primici i izdaci. Posljednja stranica brošure namijenjena je pisanju primjedbi i sugestija u postupku planiranja proračuna za 2015.

- Na ovaj se način želi animirati građane na aktivno sudjelovanje u kreiranju gradskog proračuna, rekao je Krulčić. 

Osvrnuo se i na godišnji izvještaj o izvršenju lanjskog proračuna koji će 15. travnja biti dostavljen Gradskom vijeću, iako je Zakonom o proračunu propisan rok do 1. lipnja. U 2013. planirani su prihodi u iznosu od 65 milijun kuna, a ostvareni su u iznosu od 63 milijuna.

Ukupni su rashodi u istom razdoblju ostvareni u iznosu od 62 milijuna kuna, pa je Grad Pazin 2013. završio s 950 tisuća kuna viška. Ovime će se djelomično pokriti preneseni manjak iz prethodnih godina. Lani je u gradskom proračunu ostvareno 16 milijuna kuna više prihoda i primitaka nego 2012., a to je povećanje od 33,5 posto. Povećanje prihoda nije ostvareno stvaranjem dodatnih troškova građanima, već zahvaljujući pomoći iz inozemstva i drugih izvora, dakle raznih evropskih i domaćih fondova.

Tako je od EIB-a za sportsku dvoranu uprihođeno 2,8 milijuna kuna, IPARD-a 2,7 milijuna kuna, ŽUC-a 3,6 milijuna kuna, ARHEO.sa 276 tisuća kuna i Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje sanacije Odlagališta otpada Jelenčići milijun kuna. U 2013. godini ostvareno je 13,6 milijuna kuna više rashoda i izdataka u odnosu na 2012. godinu, a materijalni rashodi povećani su za dva milijuna kuna. Budući da je proračun dobio nove stavke poput održavanja preuzetih nerazvrstanih cesta i uređenja Društvenog centra Veli Jože, materijalni troškovi su realno manji nego u 2012 godini.

- Najveći dio povećanja rashoda odnosi se na gradnju školsko-gradske sportske dvorane, kolektora fekalne kanalizacije Stari Pazin, digitalizaciju kina te izradu projekata i prostornoplanske dokumentacije, rekao je Krulčić. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter