Pazin: U desetak dana rasprodana grobna mjesta na novom groblju

Gradilište novog groblja u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Gradilište novog groblja u Pazinu (M. RIMANIĆ)

U proračunu Grada Pazina za 2017. godinu za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture planirano je 14,2 milijuna kuna. Od toga je za nerazvrstane ceste namijenjeno 9,36 milijuna kuna, za uređenje javnih površina 2,02 milijuna kuna, za javnu rasvjetu 695 tisuća kuna i za groblja 2,12 milijuna kuna. U programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta čak 7,6 milijuna kuna planirano je za cestu Ciburi - Mali Ježenj, a potom 1,01 milijuna kuna za cestu Mala Traba – Vela Traba. Radovima na cesti za Frančine namijenjeno je 600 tisuća, u Katunu Trviškom 50 tisuća kuna, dok je za izradu dokumentacije za cestu Trošti – Klemenići planirano 100 tisuća kuna.

Beram i Zarečje

Ceste Mala Traba - Vela Traba i Ciburi - Mali Ježenj aplicirat će se prema EU fondovima, pojašnjava Elvis Kliman, pročelnik pazinskog Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo.

Od 2,12 milijuna kuna, namijenjenih grobljima 1,3 milijuna kuna namijenjeno je rekonstrukciji groblja u Pazinu, a po 400 tisuća kuna namijenjeno je gradnji kapelica-mrtvačnica u Bermu i Zarečju. Potrebna sredstva osigurat će se najvećim dijelom iz prihoda od komunalnog doprinosa i naknade za korištenje grobnih mjesta. Rekonstrukcija pazinskog groblja "Moj mir" započela je koncem studenoga, a u isto je vrijeme započela i prodaja 50, od ukupno 104 nova grobna mjesta grobnih mjesta, po cijeni od 7.500 kuna. Sva grobna mjesta izložena prodaji prodana su u roku od 10-tak dana.

Od 2,02 milijuna kuna namijenjenih za javne površine 1,2 milijuna kuna namijenjenoj je izgradnji ugostiteljskog objekta u Parku istarskih velikana. Za projektnu dokumentaciju i izvlaštenje za gradnju spojne cesta Vranica planirano je 85 tisuća kuna, za projektnu dokumentaciju ulice Štefanije Ravnić 200 tisuća kuna, a za uređenje spojnog nogostupa u ulici Hrvatskog narodnog preporoda 30 tisuća kuna. Sanacija obilaznog puta i potpornog kamenog zida u Zamasku namijenjeno je 40 tisuća kuna, a rekonstrukciji betonskog opločnika u Zagrebačkoj ulici 45 tisuća kuna, a uređenje nogostupa u istoj ulici 75 tisuća kuna. Za projektnu dokumentaciju nastavak izgradnje nogostupa, odnosno popularne šetnice Lakota – Most Dušani planirano je 100 tisuća kuna. U planu je i gradnja nogostupa od Starog Pazina do Rogovića uz državne ceste D48 i D 64, stoga je za projektnu dokumentaciju ovog projekta namijenjeno 50 tisuća kuna, a za elaborat prometnog uređenja sjevernog ulaza u Stanciju Pataj planirane su četiri tisuće kuna.

Planom gradnje javne rasvjete ukupne vrijednosti 695 tisuća kuna nove će lampe javne rasvjete dobiti ulice Zagrebačka ulica, Staropazinski put - ulica Nikole Žica, te naselja Žbrlini i Katun Trviški.

Dugotrajne pripreme

Od spomenutog iznosa za pripremu instalacije uz kanalizaciju u Stanciji Pataj izdvojit će se 350 tisuća kuna, za pripremu instalacija uz vodovod u Belcima planirano je 100 tisuća kuna, a za pripremu instalacija uz kanalizaciju u ulici Istarskih narodnjaka 20 tisuća kuna.

Iz programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture vidljivo je kako je dosta novaca predviđeno za projektnu dokumentaciju, a iz toga se ponajbolje vidi, kako kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, kako je sama gradnja često brža i jednostavnija od pripremnih radnji, prikupljanja dokumentacije i izrade projekata. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter