Pazin: Turiste do centra grada nema tko odvesti


"Jeste li voljni podržati prijedlog kojim bi djelomično ili trajno riješili do sada neriješen problem vezan uz turističku infrastrukturu Grada Pazina. Prijedlog se odnosi na stajalište za autobuse koji dovoze turiste, školarce i maturante u posjet našem gradu", bacio je rukavicu gradonačelniku Renatu Krulčiću na sjednici gradskog vijeća nezavisni vijećnik Valter Milohanić.

Obrazložio je da je posljednjih nekoliko dana primijetio autobuse na raznim lokacijama u gradu, od Trga do Spomen doma, a u više je navrata svjedočio okretanju autobusa nakon pokušaja parkiranja ispred crkve. Ti su se autobusi jedva okrenuli i napustili grad, a on ih je otpratio automobilom.

Prilikom preseljenja Usluge iz Prolaza Vincenta od Kastva, Milohanić je, kaže, tražio da se ondje označe mjesta za parkiranje autobusa. Tadašnji gradonačelnik podržao je prijedlog i mjesta su označena.

Međutim, ta lokacija nikad nije zaživjela pošto je, unatoč oznakama, od jutra parkiralište puno, a ispred ulaza na parkiralište je i znak zabrane prolaza za autobuse. Milohanić dodaje da bi, kad bi se autobusi tamo i parkirali, to bila slaba korist za grad, pošto bi turisti prošli samo kroz ulice Velog Jože i Prilaz kaštelu, a ondje i nema neke turističke ponude. Stoga predlaže da se autobusima ustupi lokacija ispred Spomen doma, točnije ulaz u za promet zatvoreno Šetalište Pazinske gimnazije, gdje do postojećih stupića stanu dva autobusa.

"To se može regulirati jer odnedavno imamo prometnog redara. Na putu do Kaštela nalaze se barovi i restorani koji bez problema mogu primiti po autobus gostiju. Udaljenost od lokacije, koja je u jednom pravcu oko 600 metara, garantira da bi se turisti zaustavili na piću, ako ništa drugo u marketima. Tim potezom omogućujemo i osmišljavanje novih ponuda te rješavamo višegodišnji problem autobusnih stajališta za posjetitelje Kaštela, a lokacija garantira da bi od toga bilo koristi i za ugostiteljsku i trgovačku djelatnost, a time izravno za državni i gradski proračun", kaže Milohanić. Smatra da bi rezervna lokacija mogla biti na mjestu gdje se cesta na putu prema parkiralištu Spomen doma širi u dvije trake. (Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter