Pazin: Trećina srednjoškolaca svakodnevno puši

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvoj sjednici novog saziva Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih Jasna Sloković izvijestila je o istraživanju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije provedenom u svim srednjim školama u Istri, kojim je u Pazinu bila obuhvaćena Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile.

Prema rezultatima istraživanja, 32,2 posto učenika pazinske gimnazije svakodnevno puši, a 8,3 posto redovito, dakle nekoliko puta tjedno ili dnevno konzumira alkohol. Na razini Županije 33,9 posto učenika svakodnevno puši, a 8,9 posto redovito konzumira alkohol. Na pitanje koliko se često napiješ kad piješ, pozitivno je odgovorilo 2,1 posto srednjoškolaca u Pazinu, a 2,3 posto na razini Istre.

Ovim istraživanjem nastojalo se prikupiti podatke o uobičajenim ponašanjima srednjoškolaca, a u svakoj je školi provedeno na reprezentativnom uzorku od približno 20 posto ukupnog broja učenika. Sloković upozorava da se radi o uzorcima učenika, a ne o cijeloj populaciji, pa prikazani rezultati nisu potpuno pouzdani. Naglasila je i da gotovo 40 posto učenika u pazinsku gimnaziju dolazi iz drugih mjesta u Istri, "stoga su njihove navike više odraz sredine u kojoj žive, nego one gdje se školuju", istaknula je Sloković.

Tamara Damijanić iz Društva Naša djeca govorila je o preventivnom projektu "Rastimo zajedno" koji je DND provodio u prvoj polovici ove godine u svim 4., 5., i 6. razredima Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu te područnim školama u Trvižu i Kašćergi. Ovaj se projekt provodi već petu godinu za redom, a rezultat rada sa šestašima urodio je videospotom pjesme za koju su riječi napisali sami učenici.

Pročelnica gradskog Odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Nevija Srdoč podsjetila je na Plan mjera za dugoročno djelovanje na sprečavanju i suzbijanju mogućih poremećaja u ponašanju djece i mladih, koji je Gradsko vijeće Pazina donijelo u siječnju prošle godine. Budući da se od tada mnogo toga izmijenilo, predložila je njegovo redefiniranje, što je Povjerenstvo prihvatilo i donijelo zaključak da se u listopadu održi tematska sjednica na kojoj će se razgovarati o novim smjernicama rada Povjerenstva. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter