Pazin: TradInEtno u Kaštelu od 14. do 22. lipnja

Organizatori festivala - Saša i Goran Farkaš
Organizatori festivala - Saša i Goran Farkaš

Festival tradicijske i etno glazbe TradInEtno održat će se u pazinskom Kaštelu između 14. i 22. lipnja, a uključivat će pet koncertnih večeri, večer folklora, glazbeni kamp, sajam tradicijskih zanata i domaće hrane, plesne radionice, projekciju etno filmova, predavanja i okrugli stol.

- Ovogodišnji peti po redu festival pomaknuli smo za dva tjedna unaprijed da bi se srednjoškolci kojima tada završava nastava mogli priključiti glazbenom kampu koji vodi glazbeni pedagog Allan Skrobe, kazao je predsjednik udruge TradInEtno Goran Farkaš te je dodao da će devetodnevni festival započeti u znaku folklora u dvorištu Kaštela, a između ostalih nastupit će etno bend Vruja iz Kopra.

Organizatori zasad ne izlaze s imenima ostalih bendova, ali kažu da dolaze iz Portugala, Italije i Švedske. Za vrijeme festivala u gradu će se održavati glazbeni nastupi, a novost je plesna radionica KoloNaOkolo koju vodi Koviljka Marečić na kojoj će polaznici moći naučiti plesati raznolika balkanska kola. Jednako tako na Pazinskom potoku u suradnji s udrugom 5R održat će se radionica iščezlog seoskog plesnjaka sjevernog dijela središnje Istre Ples na tavolac.

Na petodnevnom sajmu TradInTrade ispred Kaštela, koji je osmislila Irina Kivela Ukotić, predstavit će se zaboravljeni zanati središnje Istre, promovirati uzgoj domaćih povrtnih sorti te održati večer domaće kuhinje u organizaciji Folklornog društva Pazin.

Organizator manifestacije je udruga TradInEtno registrirana u ožujku koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Zanimljivo je reći da je potpredsjednik udruge poznati glazbenik i etnomuzikolog Dario Marušić.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Etnografski muzej Istre, Centar za nematerijalnu kulturu Istre, Muzej grada Pazina i Gradska knjižnica Pazin. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter