Pazin: Tko ne plaća - van iz vrtića


Pazinski vrtić "Olga Ban" nema novca, upozorio je vijećnike predsjednik gradskog Valter Milohanić. Stoga je gradonačelnika Renata Krulčića na sjednici vijeća upitao što gradska uprava planira učiniti da se naplate potraživanja, te planiraju li se pokrenuti ovrhe zbog nenaplaćenih dugova općina u kojima djeluju područni vrtići vrtića "Olga Ban" Pazin? Vrtić se našao u teškoj situaciji jer se problemi s (ne)plaćanjem ponavljaju.

Milohanić je podsjetio na sporazum po kojem osnivač Grad Pazin osigurava sredstva za rad vrtića, stoga ga zanima što će Grad poduzeti da se ovaj sporazum i poštuje. Prema dosadašnjoj praksi, ukoliko se ne osigura dovoljna masa sredstava za vrtić, Grad Pazin je osiguravao cjelu masu za plaće.

Budući da neke općine Pazinštine i dalje ne izvršavaju svoje obaveze prema vrtiću, 18. listopada 2012. potpisan je novi sporazum koji predviđa da se u slučaju neredovitog plaćanja obaveza, dulje od tri mjeseca, pokrene postupak izdvajanja područnog vrtića iz sastava Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin.

Tko je koliko dužan pazinskom proračunu gradonačelnik Krulčić nije želio reći da ne bi ispalo, kako kaže, da nekoga proziva, kao što su mu podmetali kad je svojevremeno objavio općine dužnike gradskog proračuna. Međutim, nedvosmisleno je najavio da će se u vrtićima u općinama Pazinštine koje do konca listopada ne podmire sve svoje obaveze prema vrtiću pokrenuti postupak za njegovo izdvajanje iz sastava pazinskog vrtića.

U međuvremenu smo od gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun dobili popis dugovanja općina Pazinštine koje na temelju Sporazuma o financiranju djelatnosti Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin na dan 22. listopada 2012. proračunu grada Pazina duguju 413 tisuća kuna. Od toga 229.703 kune duguje općina Tinjan, 87.400 kuna duguje Sveti Petar u Šumi, 55.420 kuna duguje Gračišće, a 40.557 kuna duguje Karojba.

Ostale općine središnje Istre - Cerovlje, Lupoglav, Motovun i Žminj uredno podmiruju obaveze prema pazinskom vrtiću. (Mirjan RIMANIĆ) 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter