Pazin: Thompson u Istri nije dobrodošao

Predsjedništvo istarskih antifašista (M. RIMANIĆ)
Predsjedništvo istarskih antifašista (M. RIMANIĆ)

Predsjedništvo Saveza udruga antifašista Istarske županije s redovne je sjednice u Pazinu pozvalo sve svoje članove da se bezrezervno uključe u prikupljanje pomoći za stradale u poplavama u Slavoniji.

Isto tako pozvalo je birače da na predstojećim izborima za EU-parlament glasaju za kandidate i liste lijevog centra jer, kako je rekao predsjednik Tomislav Ravnić, oni imaju najviše smisla za pravednost, socijalnu pravdu i toleranciju.

Predsjedništvo istarskih antifašista sa ZB NOB-a iz Slovenije i ANPI-VZPI iz Friuli Venezia Giulie uputilo je apel u kojem piše: "Pozivamo sve buduće poslanike Europske unije da se u svom petogodišnjem mandatu aktivno zauzmu za intenzivno i pravično rješavanje gospodarske krize, za očuvanje ostvarenih vrednota i stvaranje odnosa koji neće dozvoliti širenje neofašističkih i neonacističkih pokreta i organizacija u državama članica Evropske unije i ostalom dijelu svijeta".

Ravnić je osudio, kako je rekao, moralnu destrukciju i nesnošljivost, ograđujući se od neoustaških natruha koje se ovdje talože, misleći pritom na Thompsonov koncert u Istri.

"Pozivamo vlasti da Thompsonu ne dopuste nastup u Istri, jer širi mržnju i netoleranciju. Ako mu Njemačka ne dopušta nastup, pitam policiju u Istarskoj županiji i Hrvatskoj zašto takvima dozvoljavaju da nam s mačem stoje za vratom", rekao je Ravnić.

Prozvao je Tomislava Karamarka da nacionalističkim i šovinističkim metodama priziva diktaturu. "To je nepodnošljivo. Ovaj prostor ne zaslužuje ovakve metode netolerancije. Takvi ovdje nisu poželjni", naglasio je.

Ove se godine obilježava 70. obljetnica 43. istarske divizije, formirane 29. kolovoza 1944., divizije slobode i sjedinjenja, kako ju je narod Istre s velikim ponosom nazivao, dodao je Ravnić, prenijevši da je predsjednik Republike pozvan da bude pokrovitelj i prisustvuje svečanosti.

U Spomen domu sjedinjenja i slobode u Pazinu postavit će se izložba i održati okrugli stol posvećen 43. istarskoj diviziji. Tih će se dana osnovati i Forum antifašista u koji će se, prema najavama, uključiti razne udruge, institucije i zajednice iz Istre. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter