Pazin: Svečano otvoren sedmi "TradInEtno"


U parku ispred pazinskog Kaštela, živahnim plesom brojnih članova KUD-a Panče Pešev i ritmičnom svirkom njihova orkestra, započeo je u suton petka još jedan, sedmi po redu, festival tradicijske i etno glazbe TradInEtno.

"Panče Pešev" iz Kumanova najstarija je makedonska folklorna skupina koja će iduće godine slaviti 90 godina postojanja, a inače predstavlja Kumanovo i Makedoniju na mnogim međunarodnim folklornim festivalima diljem svijeta.

Domaću su publiku mladi Makedonci oduševili spletom plesova kumanovskog kraja i tradicionalnom makedonskom glazbom orkestra, a mnoge prolaznike privukli u dvorište Kaštela. Tamo je službeni dio programa otvorio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a prvu su pjesmu otkantali Laura Benčić (voditeljica programa) i Zoran Karlić.

Na pozornicu se zatim popela mlađa dječja skupina (od četiri do sedam godina) Folklornog društva Pazin koja je otplesala rašpu, dok je starija dječja skupina (od sedam do trinaest godina) predstavila ples cotić. Pratio ih je sastav gunjaca u sastavu: Goran Farkaš (Vijulin), Željko Farkaš (bajs), Tone Sošić (klarinet) i Marko Pernić (harmonika).

Odrasla sekcija FD Pazin predstavila se starom polkom, "Promjenom i Pritilicom" te balunom središnje Istre.

Folklorni zbor "Sot la Nape" (Ispod nape) iz talijanske Ville Santine predstavio je pjesme i plesove furlanske podregije Karnije koja se smjestila na tromeđi romanskog, germanskog i slavenskog svijeta, a što se odražava u njihovoj tipičnoj nošnji (tradicionalna karnijska odjeća druge polovice 18. stoljeća), plesovima i glazbi u kojoj ipak dominira (pri)alpski zvuk.

Zbor je osnovan 1959. godine s ciljem otkrivanja, njegovanja i širenje furlanske tradicije pjesme, glazbe i plesa, a danas broji tridesetak članova.

Kao kuriozitet spomenimo da je službeni grb općine Villa Santina gotovo jednak onom pazinskom. Za kraj ljetne večeri u kojoj se temperatura s početnih 33, spustila na ugodnih 22 stupnjeva Celzijusa, nastupio je odlični međunarodni ansambl Ethno Croatia. Projekt je to Hrvatske glazbene mladeži koji svoje glazbene radionice već desetu godinu zaredom održava u Grožnjanu s ciljem širenja znanja o hrvatskoj tradicijskoj glazbenoj kulturi, ali i nasljeđu drugih kultura čiji baštinici sudjeluju u međunarodnom kampu.

Tako su raznoliki članovi ansambla pazinskoj publici predstavili niz tradicijskih pjesama, od Švedske preko Hrvatske, pa do Makedonije, odnosno iz čitave Europe. Tijekom prve večeri festivala koji će potrajati sve do 25. srpnja održan je etnomuzikološki simpozij, a idućih dana odvijat će se vokalni, instrumentalni i plesni tečajevi, keramička radionica te predavanja, sajam starih zanata i promocija uzgoja domaćih povrtnih sorti, projekcije etno filmova i redovni koncerti koji su zaštitni znak festivala.

Organizator je Udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Folklorno društvo Pazin i Pro-Music.

Pokrovitelji manifestacije je Grad Pazin, Istarska županija, LAG "Središnja Istra", Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina, Turistička zajednica središnje Istre i HDS/ZAMP. Program događanja festivala može se pronaći na web stranici www.tradinetno.com/hr/activities. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter