Pazin: Stotinjak knjiga podijeljeno prolaznicima

Volonteri darivali knjige sugrađanima (M. RIMANIĆ)
Volonteri darivali knjige sugrađanima (M. RIMANIĆ)

Djelatnice Gradske knjižnice Pazin, aktivistice i korisnice pazinske knjižnice jučer su u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga na središnjem pazinskom trgu prolaznike darivale knjigama. Ravnateljica pazinske Gradske knjižnice Iva Ciceran podsjetila je kako je ovu inicijativu 2012. pokrenula autorica Amy Broadmore i odmah je njome pobudila veliko zanimanje brojnih zaljubljenika.

 Ustanove, udruge, volonteri i drugi 14. veljače provode razne aktivnosti nastojeći promicati knjigu i čitanje kod svih, a ne samo određenih dobnih i obrazovanih skupina. U istom su nastojanju jučer djelatnice Gradske knjižnice Pazin te volonterke učenice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pazinskog kolegija i dvije studentice prolaznicima darivale knjige.

Knjige sakupili volonteri

Te su knjige primljene kao darovi korisnika pazinske knjižnice i učenika spomenutih škola, nakon toga su ih volonterke omotale u novinski papir, tako da se ne vidi u kojem je omotu koji naslov, da bi na kraju završile u rukama prolaznika. Stotinjak knjiga darovano je prolaznicima na Trgu slobode u vrlo kratkom razdoblju, a mnogi su od njih ostali ugodno iznenađeni ovim nenadanim poklopnom koji su dobili za Valentinovo, zapravo za Međunarodni dana darivanja knjiga.

Ciceran je ovom prigodom objavila popis "top 5" čitatelja Gradske knjižnice Pazin u 2016. godini, a to su Mate sa 161 pročitanom knjigom, Radenko s 151 pročitanom knjigom, Majda s 144 pročitane knjige, Grgo s 133 pročitane knjige i David s 130 pročitanih knjiga. Budući da se radi o malodobnim osobama Ciceran nije željela objaviti njihova puna imena, napominjući kako je zadovoljna što su među korisnicima njihove knjižnice tako vrijedni čitači koje će knjižnica počastiti besplatnom članarinom za 2017. godinu.

Veseli je poklon

Mnogi su prolaznici rado primili knjige, neki su bili iznenađeni događajem dok su drugi s oduševljenjem uzeli knjigu na dar. Bilo je i nekih koju su sudjelovali u akciji prikupljanja knjiga, pa su sada nestrpljivo čekali koju će knjigu dobiti. Među posjetiteljima akcije u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga zatekli smo Jelenu Vukelić Putinja i Sonju Zgrablić, koja kaže kako je ovo super akcija, a ovakav je poklon veseli jer voli čitati. Najviše čita romane, ali i putopisnu literaturu, zanimaju je odnosi među ljudima i priče o posebnim krajevima. Vukelić Putinja je ljubiteljica fantastične literature koja kod čitatelja raspiruje kreativne sposobnosti temeljene na fikciji.

U svakom slučaju Međunarodni dan darivanja knjiga pobudio je poprilično zanimanje Pazinaca, a priličan je broj njih uz dnevnu špežu s tržnice jučer ujutro doma, kao dar svog nepoznatog sugrađana, donio u papir umotanu neku knjigu.

Prikupljaju slikovnice za siromašnu djecu

U Hrvatskoj svako treće dijete nama niti jednu slikovnicu i dječju knjigu, rekla je Ciceran, a siromaštvo u dječjoj dobi ostavlja trajne i neizbrisive posljedice za zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta, kočeći ostvarenje djetetovih potencijala. Stoga je pozvala na akciju darivanja, odnosno sakupljanja slikovnica i knjiga za djecu, koje se tijekom veljače mogu dostaviti lokalnim knjižnicama. Zahvaljujući ovoj akciji u prethodne tri godine u Hrvatskoj je skupljeno više od 9.000 knjiga koje su darovane dječjim bolnicama, pedijatrijskim ordinacijama, dječjim vrtićima, dječjim domovima i sličnim ustanovama. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter