Pazin srce etno glazbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

4. TradInEtno, pazinski festival etno glazbe, završen je sinoc velicanstvenim koncertima sudionika radionica uz aktivno i spontano sudjelovanje publike.

Od 1. lipnja Pazin je udomio glazbene umjetnike iz Francuske, Belgije, Njemacke, Velike Britanije, Švedske, Estonije, Španjolske, Grcke, Italije, Albanije i Hrvatske, koji su se na radionicama i predavanjima pripremali za ovaj završni koncert. Svako je od tih mladih umjetnika na radionici kolege, prijatelje, upoznao s nekom tradicijskom pjesmom iz svoje zemlje koju su potom svi zajedno uvježbali i izveli na završnom koncertu.

Mladi, ali, prema onom što se moglo cuti i vidjeti, nadareni i uvježbani glazbenici sastavili su program koji je oduševio publiku, koja je svaki njihov nastup popratila burnim pljeskom, a sve prigodne, živahne, pjesme popracene su plesom razdragane mladosti.

Glazbeno putovanje Europom, osim što je poucno, prikazalo je svu ljepotu i raskoš glazbene tradicije, ali u novim videnjima, aranžmanima mladih glazbenika. Mladica i djevojaka zaljubljenih u tradiciju koju vlastitom spoznajom suvremenih glazbenih izricaja, na nov, zanimljiv i popularan nacin, predstavljaju publici.

Mladim glazbenicima, sudionicima TradeInEtno kampa, zacijelo su u tomu pomogla i predavanja glazbenika i muzikologa Nuše Hauser, Noela Šurana, Daria Marušica, Andora Vegha i Stefana Jacoviella

Jacoviello je vodio i radionicu pod nazivom Pelagogica, koja je bila namijenjena glazbenicima iz Italije, Grcke, Albanije i Hrvatske, zapravo iz partnerskih zemalja projekta Archeo.S. Rijec je o projektu jadranske prekogranicne suradnje, a temelji se na dodatnom vrednovanju arheoloških lokaliteta, odnosno povijesno vrijednih i znacajnih gradevina koje uživaju status kulturnog dobra, što je u Pazinu Kaštel.

Sinoc je nastupila i pazinska etno skupina Veja, ciju su clanovi najzaslužniji za ovaj izuzetno uspješan festival. Suradnja Veje s mnogim od glazbenika koji su nastupili u Pazinu zapocela je na slicnom festivalu u Parizu, a zahvaljujuci ponajprije braci Goranu i Saši Farkaš, iz Veje, istinski ugodaj velikog etno festivala prenesen je u Pazin(M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter