Pazin: Sonja Matijašić v.d. ravnateljice POU-a

Sonja Matijašić
Sonja Matijašić

Najviše su vremena svoje maratonske, posljednje sjednice u ovom sazivu pazinski vijećnici posvetili raspravi o Pučkom otvornom učilištu. Da će rasprava o tome potrajati, dalo se naslutiti nakon što je ravnateljica Sonja Matijašić podnijela izvješće o radu i financijski izvještaj za proteklu godinu.

Rasprava koja se protegnula na tri točke zaključena je neprihvaćanjem Sonje Matijašić za ravnateljicu, već je jednoglasno imenovana za v. d. ravnateljice na godinu dana. U međuvremenu će se, nakon lokalnih izbora, promijeniti sastav Gradskog vijeća. Na sjednici su za nove članove Upravnog vijeća POU-a umjesto Tomislava Čubrića i Stanka Mališe, kojima je istekao mandat, imenovani Nives Matić i Ivica Franković. Tako je Gradsko vijeće prepustilo vrući krumpir izbora novog ravnatelja POU-a novom sazivu. 

Tijekom rasprave o financijskom izvješću iznesene su mnoge primjedbe na rad ove ustanove. Stjepan Gabrić (HDZ) smatra da je učešće Županije u prihodima POU-a s 0,9 posto, ili 30 tisuća kuna na godišnjoj razini, sramotno. Istodobno žali što se ova ozbiljna rasprava o instituciji i zgadi Spomen doma u kojoj djeluje POU odvija na kraju mandata.

Stranački mu kolega Stanko Mališa naglašava da Grad i uprava moraju iznaći rješenje za poslovanje ustanove, ali i održavanje Spomen doma, jer će situacija uskoro postati još teža. Nezavisnom predsjedniku Gradskog vijeća Valteru Milohaniću nije jasno zašto se Učilište više ne angažira na iznalaženju vanjskih izvora financiranja.

Prenio je vijeću najave nekih korisnika poslovnih prostora u Spomen domu da će zbog otežanog poslovanja i visoke najamnine raskinuti ugovore o zakupu. Smatra da je stanje u POU-u, koji je lani ostvario manjak od gotovo 400 tisuća kuna, neodrživo.

Za nezavisnog Tomislava Čubrića problem je devet zaposlenih koji obavljaju posao koji, po njemu, može obavljati manje djelatnika.

Sonja Matijašić je kazala da bi bila zadovoljna kada bi Učilište djelovalo na drugoj lokaciji, a za svoje programe koristilo prostore Spomen doma.

- Spomen dom je sramota svih nas, Grada, Županije i države, predbacila je vijećnicima. Podsjetila je da je Spomen dom izgrađen kao memorijalni objekt o kojem je brinula šira zajednica, a danas je na teretu neprofitne organizacije kao što je POU te Grada Pazina. Njegovo održavanje je prevelik teret za Učilište, stoga u to treba uključiti širu zajednicu, jer bez nje zgrada će propasti kao što propadaju zgrada nekadašnjeg kina i dvorane Mirna. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter