Pazin slavi 1033. rođendan

Renato Krulčić i Ranka Šepić (M. RIMANIĆ)
Renato Krulčić i Ranka Šepić (M. RIMANIĆ)

Dan grada Pazina, koji se slavi 2. lipnja, ove godine obilježava se nizom raznovrsnih programa koji se protežu kroz gotovo mjesec dana, rekao je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Zahvalivši pri tomu svima, posebno gradskim ustanovama, udrugama i volonterima, koji su se uključili u programe i realizaciju programa obilježavanja Dana grada.

Pazin Dan grada slavi u sjećanje na prvi spomen svog imena u listini cara Otona II. izdanoj u Veroni 2. lipnja 983. godine. Stoga se Krulčić posebno osvrnuo upravo na 2. lipnja, kada će Društvo likovnih stvaratelja Pazin s početkom u 10 sati u Domu zdravlja u Pazinu otvoriti izložbu "Obojimo sivo šarenilom". Nakon toga u 11 sati u Dvorani "Istra" pazinskog Spomen doma održat će svečana sjednica Vijeća grada Pazina, a program će zaključiti Zagrebačka filharmonija koncertom u Spomen domu s početkom u 19.30 sati. Krulčić je dodao kako se ulaz na koncert ne naplaćuje, ali su zbog velikog zanimanja publike tiskane karte, bez kojih se neće moći ući u dvoranu, a mogu se nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu.

Ranka Šepić u Gradu Pazinu zadužena za manifestacije dodala je kako će se u povodu Dana grada Pazina u petak 3. lipnja na Trgu slobode održati koncert Night express banda i rock cover banda TTRT. U slučaju kiše koncert će se održati u holu Spomen doma. U sklopu programa proslave Dana grada Pazina obilježit će se i 750. obljetnica crkve Sv. Nikole u Pazinu. Ovom će se prigodom večeras s početkom u17 sati u crkvi održati predavanja vezana uz povijest i umjetničku baštinu pazinske župne crkve.

Sutra, u Muzeju grada Pazina otvorit će se izložba o crkvi sv. Nikole, a tom će se prigodom predstaviti i vodič o crkvi Sv. Nikole. Program obilježavanje 750. obljetnice crkve Sv. Nikole zaključit će se u nedjelju 5. lipnja misom koju će prenositi televizija. Završna priredba proslave Dana grada Pazina održat će se u petak 10. lipnja gala koncertom opernih arija i uvertira studenata Muzičke akademije u Puli. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter