Pazin: Sjećanje na krvavi Uskrs 1944.

Komemoracija u Parku narodnog ustanka (M. RIMANIĆ)
Komemoracija u Parku narodnog ustanka (M. RIMANIĆ)

Predstavnici pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista i Grada Pazina položili su cvijeće na spomenik u Parku narodnog ustanka u znak sjećanja na masovno vješanje antifašista na Uskrs 1944. godine.

Najmasovnije smaknuće u Pazinu tijekom Drugog svjetskog rata dogodilo se u današnjem parku gdje je na Veliki petak i na sam Uskrs okupator objesio trinaestero antifašista i partizana. Obješeni su Ante Bravar, Mario Grubiša, Rudolf Nefat, Jobe Selar, Marko Selar, Anđelo Selar, Emilio Jekić, Romano Paćelat, Alojz Stanić, Ermeneđildo Stanić, Anton Skok, Anton Jedrejčić i Anđelo Ravnić. Najmlađem Romanu Paćelatu bilo je 20, a najstarijem Anđelu Ravniću 45 godina.

Od 5. ožujka do 12. svibnja 1944. na različitim mjestima, od željezničke stanice, ceste prema Grdoselu i drugim javnim mjestima, obješen je 31 partizan i antifašist.

Ovom je prigodom pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naveo da je antifašizam u temeljima moderne Europe kojoj će se Hrvatska uskoro i formalno pridružiti. Osim borcima antifašistima i žrtvama fašizma zahvalio je braniteljima i žrtvama Domovinskog rata jer je ih je sve vodila ideja boljeg i pravednijeg života.

- Umjesto da zastraše narod, nacisti su ovim zlodjelom izazvali suprotan efekt među stanovništvom, jer su nakon tih krvavih događaja mnogi pristupili partizanima i s puškom u ruci 1945. izvojevali konačnu slobodu, komentirao je Miljenko Benčić, predsjednik UAB-a Pazin.

Na Učki je 1. travnja 1944. formirana, zapravo ponovo okupljena 1. istarska brigada "Vladimir Gortan", koja je 5. travnja izvela napad na Lupoglav u kojem je ubijeno 80 okupatorskih vojnika, 30 ih je bilo ranjeno, a 15 zarobljeno. Stoga nije isključeno da je pojačani teror koji su nakon toga nacisti počeli provoditi po Istri zapravo bio odmazda za Lupoglav, smatra Benčić.

Zaključio je da je nakon svih tih događaja uslijedila najveća njemačka ofenziva s ciljem uništenja partizanskog pokreta u Istri. Ofenziva je okončana u kolovozu 1944., a partizanska vojska, koja je iz ofenzive izašla kao pobjednik i proširila slobodno područje u Istri, pokazala je svoju borbenu snagu i odlučnost do konačne pobjede izvojevane u svibnju 1945. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter