Pazin: Restoran u Kaštelu do proljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocekivalo se da ce restoran u pazinskom Kaštelu vrata gostima otvoriti tijekom ljeta, ali to se ni do konca godine nece ostvariti.

U ocekivanju otvaranja restorana, koji je u ovom atraktivnom objektu radio prije desetak godina, vijecnik Valter Milohanic na nedavnoj sjednici Gradskog vijeca pitao je gradonacelnika Renata Krulcica raspolaže li kakvim informacijama o iznajmljenom gradskom prostoru restorana u Kaštelu.



Pitao ga je zašto još nije otvoren i placa li najmoprimac najam. Prema njegovim informacijama, prostor je iznajmljen prije dvije godine, a govori se i o dugovanjima najmoprimca, rekao je Milohanic.

Kaštel - važan objekt kulturne baštine


Iznajmljen je lani u svibnju, nakon provedenog javnog natjecaja, na kojem je kao najpovoljniji ponudac izabrano trgovacko društvo Istarski pršuti d.o.o. iz Gržici nedaleko od Gracišca. Prostor je dobilo na korištenje na pet godina, a krenulo je i s pripremama za preuredenje u restoran, kaže Krulcic.

No prvo je trebalo riješiti imovinu i opremu bivšeg zakupca koja je tada bila u prostoru. Da stvar bude složenija, Pucko otvoreno ucilište u Pazinu s njim vodi sudski spor zbog neplacene najamnine. On je u ime te neplacene najamnine u prostoru ostavio svoju imovinu, a buduci da je sudski spor u tijeku, trebalo je u suradnji suda, sudskih vještaka i komunalnog poduzeca Usluga svu tu opremu i imovinu premjestiti iz objekta i deponirati u skladište komunalnog poduzeca.



Nakon toga u svibnju ove godine stvoreni su preduvjeti da se cijeli Kaštel spoji na kanalizaciju, a glavna cijev prolazi upravo kroz restoran. Trebalo je zatim provesti javnu nabavu za odvodnju i izgradnju oborinske kanalizacije.

Prije toga trebalo je provesti i arheološka istraživanja, što je ucinjeno tek ovih dana, a zahvaljujuci njima otkriveno je da je život na prostoru Kaštela daleko stariji nego što se dosad smatralo, prema darovnici iz 10. stoljeca, dodao je gradonacelnik.

I Grad zainteresiran za otvaranje restorana


Tako se zbog sudskih i administrativnih postupaka sve odužilo, kaže Krulcic. Dodaje da, prema troškovniku koji još treba verificirati Pazin d. o. o., koji upravlja nekretninama na podrucju grada, uredenje restorana košta nešto više od 900 tisuca kuna.




- Otvaranje restorana u Kaštelu važno je i potrebno gradu, ne samo u turistickoj sezoni za goste koji dolaze u Pazin, vec i za goste i sudionike programa koji se održavaju u Kaštelu, naglašava Krulcic.

Uvjeren je da ce se do iduce turisticke sezone restoran konacno otvoriti. Naknadnim uvidom u racunovodstvo Krulcic je ustanovio da dug zakupca prema Gradu za najamninu ipak postoji, stoga je vec pokrenut postupak naplate putem zadužnice koju je zakupac deponirao prilikom potpisivanja ugovora.

Buduci da je otvaranje restorana u Kaštelu važno za grad, razgovarat ce se sa zakupcem i vidjeti što se može napraviti da se restoran što prije uredi i napokon otvori, kaže Krulcic.

Grubišic: Konzervatori nisu dopuštali nastavak radova


Elvis Gribušic, direktor Istarskih pršuta, rekao nam je da konzervatori nisu dopuštali nastavak radova u prostoru buduceg restorana dok se ne uredi kanalizacija koja dijelom prolazi kroz njega.

- Nadam se da ce radovi biti gotovi ovih dana. Dug o kojem se govori podmirit cu uskoro. Ugovorom o zakupu poslovnog prostora predvideno je priznavanje ulaganja, a buduci da neki radovi još uvijek traju i da je prvobitni projekt na zahtjev konzervatora tri puta mijenjan i u skladu s njim tri puta je mijenjan i troškovnik, nije bilo moguce poštovati neke ugovorne obaveze.

Ako, prema predvidanjima, drugi tjedan udem u prostor, vjerujem da cu restoran urediti tijekom narednih mjeseci i napokon pocetkom ožujka iduce godine otvoriti, kaže Grubišic.


Podijeli: Facebook Twiter