Pazin proslavio 1.034. rođendan

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika među kojima su bili istarski župan Valter Flego i saborski zastupnici Ines Strenja-Linić, Tulio Demetlika, Boris Miletić i Giovani Sponza proslavljen je Dan Grada Pazina. Pazin se prvi put u povijesti spominje u listi izdanoj u Veroni 2. lipnja 983. godine, kojim car Oton II. porečkom biskupu daje prava koja su prije njih uživali istarski markgrofovi, vazali bavarskih vojvoda. U tom se dokumentu Pazin spominje kao castrum pisinum, dakle kaštel oko kojeg se kasnije razvio grad, koji danas, zahvaljujući tomu slavi 1.034 rođendan, rekao je u prigodnom obraćanju gostima i uzvanicima pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Glavni adut je malo gospodarstvo

On se kratko osvrnuo na bogatu prošlost Pazina koji je kroz povijest bio važno političko središte, stoljećima je bio središte Pazinske ili Istarske knežije, austrijskih posjeda u Istri, a u samostalnoj je Hrvatskoj sjedište Istarske županije. U drugoj se polovici 19. stoljeća Pazin je bio žarište hrvatskog narodnog preproda, a sredinom 20. stoljeća grad se razvio u značajno industrijsko središte i danas je poznato po malom gospodarstvu, školstvu i drugim djelatnostima.

Uzvanicima se nakon Mate Mijića, predstavnika Pazinu prijateljske Općine Jablanica, obratio istarski župan Valter Flego koji je nazočnima, ali i svim Pazincima čestito Dan Grada Pazina, sjedišta Istarske županije. Gardu koji, kako je rekao živi istarski način života, suradnje, suživota, otvorenosti, antifašizma i transparentnosti.

- Veselim se budućim izazovima i projektima razvoja grada i županije. U tomu ćete, kao i do sada imati punu podršku i suradnju Istarske županije, poručio je u svom kratkom obraćanju župan Flego.

U skladu s odlukom o priznanjima i nagradama Grada Pazina, uručene su nagrade i priznanja zaslužnim građanima. Tako su Plakete grada Pazina dobili Lino Stranić, posmrtno, za izuzetne zasluge i rezultate trajne vrijednosti na području prometnog i gospodarskog razvitka Pazina, Kritina Kuzma, za iskazanu humanost iskazanu kroz više od 75 put darovanu krv i Stanko Mališa, prvi gradonačelnik Pazina u samostalnoj Hrvatskoj, za doprinos u stvaranju demokratske Republike Hrvatske.

Povelja Grada Zajednici Talijana

Povelje grada Pazina dodijeljene su Zajednici Talijana Pazin za doprinos javnom životu Pazina na području kulture, obrazovanja i sporta, te za očuvanje kulturno-povijesne baštine. Povelju je primila Graciela Paulović, predsjednica pazinske Zajednice Talijana.  Zajedničkom peradarskom obrtu "Tomažin" za ostvarene gospodarske rezultate i značajan doprinos razvoju i promicanju obrtništva, Agnezi Majić za dugogodišnji predani rad na području socijalne skrbi i Ljiljani Matošević Levak za unapređenje kvalitete rada Osnovne škole Vladimira Nazora i poseban doprinos na području psihosocijalne prevencije i zaštite djece.

Zahvalnice grada Pazina uručene su Branku Bafu za humanitarni rad, promicanje amaterske glazbene djelatnosti i doprinos suradnji udruga i ustanova iz Pazina sa sličnim udrugama u Saveznoj Republici Njemačkoj. Jasna Sloković dobila je zahvalnicu za doprinos unapređenju podrške socijalno osjetljivim skupinama stanovništva i obitelji. Zahvalnice su primili i članovi Mješovitog zbora Roženice za duže od 30 i 35 godina aktivnog sudjelovanja u djelovanju zbora, to su: Vjekoslav Brajković, Marija Brumnić, Marija Čeple, Marija Dagostin, Bruna Galant, Milan Galant, Mario Lončar, Vjekoslav Milotić, Vilim Močibob, Josip Prelac i Marija Širol. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)












Podijeli: Facebook Twiter