"Pazi(n) proračun!" - građani odlučuju o budžetu

Predstavljanje projekta 'Pazi(n) proračun' (M. RIMANIĆ)
Predstavljanje projekta 'Pazi(n) proračun' (M. RIMANIĆ)

"Pazi(n) proračun!" je projekt aktivnog uključivanja građana u postupak donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu, koji zajednički provode GONG, kao nositelj projekta, te Grad Pazin i Društvo Naša djeca u suradnji s Institutom za javne financije i Udrugom gradova.

Vrijednost projekta, predstavljenog sinoć u gradskoj vijećnici, jest 69 tisuća eura, od čega 85 posto financira Europska unija, a ostatak partneri u projektu.

Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije istaknula je da se ovaj projekt od 1989. uspješno provodi u Porto Allegreu u Brazilu, gdje je i zamišljen, a potom i u španjolskoj Sevilli. Dodala je da se njime građani educiraju o proračunu, podiže se politička kultura i jača povjerenje građana u jedinice lokalne samouprave, a Grad time poboljšava komunikaciju s građanima omogućavajući im sudjelovanje u raspodjeli financijskih resursa uz transparentnost njihova korištenja. Primjerice, građanima se omogućuje odlučivanje o tomu hoće li proračunski novac radije utrošiti u infrastrukturu, kulturu, socijalu ili nešto drugo.

U skladu s time, Pazin će omogućiti svojim građanima da se ove jeseni izravno uključe u planiranje proračuna za iduću godinu.

Kako će to izgledati pojasnila je Suzana Jašić iz GONG-a. Radi se, kako je rekla, o razvoju inovativnog modela informiranja i konzultiranja sa zainteresiranom javnošću na lokalnoj razini, u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona te drugih propisa i akata Republike Hrvatske, koji će biti testirani tijekom postupka donošenja pazinskog godišnjeg proračuna.

Iako se na veći dio proračuna, zbog zakonski zadanih odredbi, ne može utjecati, Jašić je dodala da građani ipak mogu participirati u lokalnim politikama. Stoga će se u razdoblju koje slijedi održati radionice i rasprave sa zainteresiranom javnošću za pojedine sektore, kao što su socijalna skrb i zdravstvo, kultura i turizam, ekonomija, poduzetništvo i turizam te obrazovanje i sport.

Usporedno će se po mjesnim odborima održati rasprave o komunalnim potrebama, a bit će otvorena i online rasprava. "Ovaj projekt obilježava velika razina suradnje s gradonačelnikom, odjelima za financije i društvene djelatnosti, a nadam se ubuduće i s vijećem te organizacijama civilnog društva", rekla je Jašić.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je da se sličan model koristio i pri izradi proračuna za 2014. godinu, ali se nitko nije uključio u raspravu. "Imali smo nula primjedbi", rekao je Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter