Pazin priprema projekte vrijedne 16,4 milijuna kuna

Park istarskih velikana čija je rekonstrukcija vrijedna 2,5 milijuna kuna (M. RIMANIĆ)
Park istarskih velikana čija je rekonstrukcija vrijedna 2,5 milijuna kuna (M. RIMANIĆ)

Na izvanrednoj sjednici Vijeće grada Pazina donijelo je odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u gradu Pazinu. Ove su odluke donijete po hitnom postupku jer se iz dana u dan očekuje raspisivanje natječaja za sredstva iz Programa ruralnog razvoja koji se financira iz sredstava EU-a, pojasnila je Maja Stranić Grah, pročelnica gradskog Odjela za financije i proračun.

Park i sportsko-rekreacijska zona

Grad Pazin će na natječaje za sredstva iz Programa ruralnog razvoja prijaviti rekonstrukciju Parka istarskih velikana u središtu grada vrijednu 2,5 milijuna kuna, nogometnog igrališta i atletske staze s izgradnjom pomoćnog nogometnog igrališta u vrijednosti 7,2 milijuna kuna te rekonstrukciju zgrade Dječjeg vrtića "Olga Ban" vrijednu 6,7 milijuna kuna. Uz to, dalo je suglasnost IVS-u za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Lindar te Istarskom vodovodu u Buzetu za ulaganja u vodovodni ogranak Mali Ježenj - Veli Ježenj.

Projekt uređenja Parka istarskih velikana uključuje uređenje prostora u zonu razonode za osobe raznih dobi i interesa, upotpunjenu povijesno i turistički zanimljivim sadržajima. U parku će se zadržati i primjerenije urediti okoliš spomenika znamenitog kipara Dušana Džamonje, kao i postojeće biste znamenitih osoba iz istarske povijesti. Značajnije intervencije u zelenilo nisu predviđene, kao ni uređenje ili izgradnja ugostiteljskog objekta koji se nalazi uz jugozapadni rub parka. Vijećnik Valter Milohanić smatra kako je projekt uređenja parka trebalo predstaviti građanima koji su najčešći korisnici ovog prostora. Na to ga je gradonačelnik Renato Krulčić posjetio kako je javna prezentacija ovog projekta održana istovremeno s predstavljanjem projekta cjelovitog uređenja Trga slobode s kojim je Park istarskih velikana jedinstvena cjelina.

Rekonstrukcija nogometnog igrališta u sportsko-rekreacijsku zonu obuhvaća uređenje velikog nogometnog igrališta s instalacijom za zalijevanje, a rekonstruirat će se postojeće tribine i svlačionice te atletska staza s borilištima za atletske discipline. Uz postojeće izgradit će se pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom i sprave za vježbanje na otvorenom. Sportsko-rekreacijska zona bit će ograđena, s osiguranim ulazima za vanjske i interne korisnike.

Projektom rekonstrukcije zgrade "gornjeg" vrtića u Prolazu Otokara Keršovanija riješit će se nedostatak prostora u odnosu na broj upisane djece i organizaciju odgojno-obrazovnog programa, ponajprije nedostatak spavaonica i prostora u odgojnim skupinama. Postojeća bruto površina objekta iznosi 1.603 četvorna metra, a rekonstrukcijom će se povećati na 2.203 kvadrata.

Fond daje 80 posto sredstava

Troškove ovih ulaganja, ako prođu na natječaju, u 80-postotnom iznosu pokrivat će sredstva Fonda ruralnog razvoja, a ostatak će Grad Pazin osigurati iz drugih izvora, fondova ili kredita, pojasnio je gradonačelnik Krulčić, odgovorivši na pitanje Renata Klaca o dodatnim izvorima financiranja projekata koji se namjeravaju kandidirati. Svjestan da na području grada Pazina postoje potrebe za ulaganjima u druge objekte, Krulčić je dodao kako su ovo projekti za koje se u ovom trenutku mogu dobiti sredstva i zato su pripremljeni za natječaje čije se objavljivanje očekuje ovih dana. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter