Pazin: Preveslali Volvo za deset kamiona?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladimir Debeljacki (59), nesudeni kupac kuce nestale Crikvenicanke Marije Gebauer Micike, prekjucer je s lisicinama na rukama dopracen iz rijeckog zatvora u pazinski Opcinski sud. Sjeo je na optuženicku klupu zajedno sa svojim, nekada velikim poslovnim partnerom Emanuelom Coticem (38) zvanim Buco iz Motovuna.

Cotic je optužen za 12 kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, a Debeljacki za deset kaznenih djela pomaganja u izvršenju kaznih djela - prijevara u gospodarskom poslovanju, pronevjerama i krivotvorenju službenih isprava.

Prema optužnici koju zastupa pazinska zamjenica opcinske državne odvjetnice Kristina Bacac-Rajko, poslovni partneri su se svojim rabotama domogli gotovo milijuna eura. Tvrtku TD Volvo Truck Corporation iz Zagreba oštetili su za 550.000 eura, odnosno 4.020.500 kuna, banku Hypo-Steirmark iz Graza za 156.170 eura (u protuvrijednosti 1.141,600 kuna) i špeditersku tvrtku Vinjani-Šped d.o.o. za 750.692 kune.

Nasjeli i banka i Volvo


Pred vijecem kojim je predsjedao sudac Denis Hek rasplice se klupko zamršenih odnosa Debeljackog i Cotica koji je zapoceo u ljeto 2002. Optuženike je medusobno upoznao Coticev rodak Boris Cotic koji se bavio autoprijevoznickim poslovima. Emanuel Cotic je tada bio vlasnik i direktor tvrtke TD C.D. d.o.o. iz Motovuna.

Debeljacki i Emanuel Cotic su ugovorili u predstavništvu Volva u Zagrebu kupovinu deset kamiona Volvo za tvrtku C.D. No, morali su uplatiti 20 posto vrijednosti kamiona pa su smislili plan kako se domoci tih 200.000 eura. Otišli su u Hypo banku s pricom da kupuju dva kamiona, a ne deset. Kad je Volvo od banke dobio na racun polog, Coticevoj tvrtki je prvo predao pet kamiona, a kasnije još pet. Medutim, kvaka je bila u tome, što u Volvu, a još manje u banci, nisu posumnjali da njihovo hipotekarno vlasništvo nad kamionima predstavlja mrtvo slovo na papiru.

Da bi bili uvjerljiviji, Cotic i Debeljacki pozvali su svoje kreditore u Motovun i bogato ih pocastili u jednom od najpoznatijih istarskih restorana koji je u vlasništvu Emanuelovog oca Miljenka Cotica. Kamione je trebalo registrirati i platiti carinu pa je Cotic otišao kod špeditera Vinjani-Šped. Buduci da nije mogao platiti sve špediterske usluge, prodao im je jedan kamion za 750.691 kunu.

Bijeg od kamatara


Boris Cotic pomogao je u pronalaženju vozaca kamiona, pocela je izgradnja tunela Sveti Rok, ali trebao je novac za benzin, place, tekuce održavanje, trebalo je vracati kredite banci... Poceli su se zaduživali kod kamatara, a kad je voda došla do grla - krivotvorili su dokumentaciju i preko noci je vlasnik tvrtke C.D., ni kriv ni dužan, postao jedan zagrebacki gastarbajter.

Naravno, covjeku su poceli stizati racuni pa se javio banci i Volvu tvrdeci da nema pojma o kamionima i da on nije vlasnik tvrtke C.D. Sve je prijavljeno policiji i dok su trajali izvidi, kamioni su preko noci nestali iz Hrvatske. Odvezeni su u Šid kod dobrog znanca Debeljackog.

Coticevo ime odjednom je osvanulo u ulozi udjelnicara u tvrtki Karin-komerc Mirka Dubroje, i to u omjeru 9,09 posto, te time i vrijednosti od 1.190.000 americkih dolara u osnivackom kapitalu. Karin-komerc tako je dobio sedam novih kamiona, a na prometnim dozvolama više nije bilo ime vlasnika TD C.D. d.o.o., vec jednostavno Emanuel Cotic. Kasnijom istragom je utvrdeno da su prometne dozvole koje su krivotvorili nestale iz stanice za tehnicki pregled vozila u Makarskoj.

Svjedocila su i dvojica Zagrepcana koja su vijecu potvrdila da su posredovala kod nekih ljudi (nipošto ne izgovarajuci rijec kamatari) koji su Coticu pozajmili 150.000 eura. Dakako, oba svjedoka poznaju Debeljackog, a Cotica su upoznali neposredno prije nego li je dobio novac na ruke. Sudenje se nastavlja 29. studenoga kada ce optuženici iznijeti svoje obrane.

Debeljacki u zatvoru, Cotic pred deložacijom


Debeljacki je od kolovoza u rijeckom zatvoru na izdržavanju kazne zatvora jer je u Zagrebu isti stan prodao trima kupcima. Uhicen je na Bajakovu temeljem tjeralice jer je izbjegavao odlazak u zatvor.

Cotic je jedva prije par dana izbjegao deložaciju.

- Na sto sam muka kako se izvuci, požalio se Cotic. Banka i Volvo traže svoje, do kamiona više ne može i ceka ga sigurna kazna. I sve to u režiji svog "dobrocinitelja Debeljackog", kako ga je svojedobno oslovljavao. Sada je za njega lopov i prevarant.

Inace, Cotic od pocetka procesa uz svog odvjetnika Vlatka Nuica iz Pule ponavlja da je bio pijun i žrtva prevaranta Debeljackog. Debeljacki, pak, uz odvjetnika Tomislava Sabljara, tvrdi da on s tim poslom nema nikakve veze. Cotica, kaže, poznaje jer je u njegovom zagrebackom uredu u Jurišicevoj ulici iznajmio poslovni prostor i to je sve. Uostalom, nije se potpisao na nijedan dokument.


Podijeli: Facebook Twiter