Pazin potiče povećanje energetske učinkovitosti

(Arhiva)
(Arhiva)

Rok za prijavu na natječaj kojim Grad Pazin sufinanciranjem polovice troškova nastoji poboljšati energetsku učinkovitost u obiteljskim kućama istječe 16. rujna. Projekt uključuje sufinanciranje troškova zamjene postojeće stolarije i ugradnje nove energetski učinkovite vanjske stolarije te povećanja toplinske zaštite fasade na obiteljskim kućama.

- Pazin je ostvario pravo na korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje 50 posto troškova nabave materijala i izvođenja pripadajućih radova u svrhu povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, i to do najvećeg iznosa od 37,5 tisuća kuna po kućanstvu, rekao je na konferenciji za novinare Daniel Maurović, pročelnik pazinskog Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo.

Objašnjava da je 75 tisuća kuna prosječna cijena uređenja fasade i stolarije uobičajene obiteljske kuće.

Natječaj za javno prikupljanje ponuda za poboljšanje energetske učinkovitost u obiteljskim kućama na području Pazina otvoren je od 1. kolovoza do 16. rujna, s mogućnošću ponovnog otvaranja do utroška planiranih sredstava, rekao je Maurović.

Kriteriji za odabir korisnika sredstava su tehnološko-ekonomska opravdanost sustava, dakle veći broj bodova dobiva se ako se za manje uloženih sredstava postigne bolja energetska učinkovitost, dodala je Luana Benažić, viša stručna suradnica za prostorno planiranje u Gradu Pazinu.

Zatim, lošije zatečeno stanje konstrukcijskih dijelova objekta donosi više bodova, kao i stanje sustava grijanja i pripreme potrošene tople vode, hlađenja i ventilacije te rok implemetacije.

Ako podnositelj prijave ostvari pravo na korištenje nepovratnih sredstava, prijavljene je radove dužan izvesti najkasnije do 24. siječnja 2014., a do tada je dužan podnijeti i zahtjev za povratom sredstava, rekla je Benažić.

Rok za podnošenje prijava istječe 16. rujna 2013., a na natječaj se mogu aplicirati troškovi nastali nakon 12. prosinca 2012. godine. Maurović je dodao da na natječaju za sufinanciranje programa obnovljivih izvora energije u kućanstvima Pazina nije ispunjena predviđena kvota pa će se ovaj natječaj ponoviti za desetak dana. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter