Pazin: Počelo Sedam dana stvaranja

David Belas, Šandor Slacki stariji, Šandor Slacki mlađi, Pino Ivančić i Noel Šuran u projektu "Dekontekst"
David Belas, Šandor Slacki stariji, Šandor Slacki mlađi, Pino Ivančić i Noel Šuran u projektu "Dekontekst"

Izložba "Genetski crteži" i izvedba "Dekontekst" kazališne grupe ".," sasvim su primjeren i solidan uvod u festival Sedam dana stvaranja, koji je sinoć počeo u Pazinu, a trajat će do 18. kolovoza.

Ovogodišnji deveti festival kreativaca različitih umjetničkih izraza i opredjeljenja održava se i kao druga umjetnička sezona projekta Archeo.S prekogranične jadranske suradnje, a u sklopu festivala, osim domaćih umjetnika, nastupit će i umjetničke skupine iz Italije.

Prvi korak kroz Sedam dana stvaranja načinio je pazinski umjetnik Noel Šuran koji je u LG galeriji Društva likovnih stvaratelja iz Pazina predstavio svoj projekt genetskih crteža koje stvara selekcijom, zapravo križanjem ovaca različitih fenotipskih osobina, poglavito različitih boja kože. Na taj način Šuran križanjem različitih ovaca, namjernim odabirom genetskog materijala, na ovčjoj koži dobiva specifične crteže.

Kože tih ovaca izložio je na zidovima LG galerije, a kao instalaciju u središtu, sredini galerije, postavio je  dokumentaciju o projektu, vunu, markice s ovaca i knjige koje je vodio tijekom križanja.

Otvarajući izložbu Marino Baldini, povjesničar umjetnosti, naglasio je da projekt i izložba nadilaze okvire festivala, a kao pokušaj i uspješan spoj znanosti i umjetnosti spadaju u sam vrh recentne umjetničke produkcije na širim prostorima.

Videoinstalacijom Ide Skoko, postavljenom na ulazu Kaštel, pozornici gotovo svih festivalskih događanja, počeo je večernji dio programa kojem je središnji događaj bila hrvatska premijera predstave-performansa "Dekontekst", dosad prikazane u Brindisiju, Lancianu i L'Aquili u Italiji.

Izvedba je djelo skupine autora koju na sceni čine David Belas, Noel Šuran, Pino Ivančić te mlađi i stariji Šandor Slacki. Zamisao predstave, izvedbe ili igre potekla je od Belasa, a realizirao ju je s prijateljima i kolegama umjetnicima.

Iskusni performeri okupljeni u autorskom timu postavili su izvedbu koja spaja njihovu temeljenu umjetničku preokupaciju i praksu, performans, s metodama neverbalnog i fizičkog kazališta. Iskonska pitanja i propitivanja pojmova česta su tema ovakvih izvedbi. Ova, realizirana u reduciranoj i funkcionalnoj scenskoj opremi, bavi se pitanjem slobode, a ideal slobode star je koliko i samo čovječanstvo. Pokoljenja mislioca i stvaratelja bavila su se njime, a "Dekontekst" Belasa i njegovih kolega samo je jedan od pokušaja i mogućih odgovora na pitanje što sloboda može biti.

Svaki je od izvođača na sceni individualno, ali i kolektivno nastojao izraziti i oblikovati viđenje zajedničke teme, a djela nastala tijekom izvedbe mogla su se nakon nje razgledati na izložbi postavljenoj u sklopu predstave na pozornici. Belasovu, Ivančićevu i predstavu Slackijevih pratila je većim dijelom izvorna glazba Noela Šurana koji je nakon predstave dijelio CD-e snimljene tijekom izvedbe. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter