Pazin: Pobjednik bagremov med Biserke Benazic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Med Biserke Benazic iz Benazici kraj Picna, s maksimalnom mogucom ocjenom 20, osvojio je zlatnu medalju i šampionsku titulu na sedmim Danima meda koji su ovog vikenda održani u Pazinu.

Zlatna je medalja pripala velikom broju uzoraka meda, sveukupno njih 23, prema ocjenama strucnog povjerenstva uspjelo je zadovoljiti kriterij potreban za zlato.

Svakako treba spomenuti vrhunski bagremov med i medljikovac Guida Gržetica iz Zarecja te medljikovac Edidija Bencica iz Lovrinici kraj Pazina koji s ocjenom 19,77 dijele drugo mjesto.

Zlato su još dobili medljikovac Vinka Dantinjane, Edija Tankovica, bagremov med Edija Tankovica, Saše Bertetica, Loredane Ritoša, Josipa Banka, Borisa Hrvatina, Patrika Kozlovica, Lucana Melona, Snježana Pahovica, Željka Sirotica, Arduina Bubole, Alessandra Farine i Darka Mociboba, cvjetni med Biserke Benazic, Borisa Hrvatina i Arduina Bubolete kestenov medljikovac Ivana Kramara i Miriana Visintina.

Uz njih, 24 pcelara zaslužila su srebrno, a šest broncano odlicje.



Na ovo 16. županijsko senzoricko ocjenjivanje meda dostavljena su 53 uzorka, a osim ocjenjivanja kojeg je provelo povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Nikola Kezic, Lidija Svecnjak, Gordana Hegic i prof. dr. sc. Dragan Bubalo uzorci su analizirani na Zavodu za ribarstvo, pcelarstvo i specijalnu zoologiju zagrebackog Agronomskog fakulteta kako bi se utvrdilo odgovaraju li Pravilniku o medu i Pravilniku o kakvoci uniflornog meda.

Dok je holu Spomen doma trajala je izložba i degustacija pcelinjih proizvoda, a u velikoj koncertnoj dvorani održan znanstveno-strucni skup o pcelarstvu. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter