Pazin: Plodovi jeseni u mojoj kuhinji


U Društvenom centru Veli Jože, nekadašnjoj vojarni, održana je manifestacija "Plodovi jeseni u mojoj kuhinji" na kojoj su  predstavljeni samonikli jesenski plodovi te oni uzgojeni na prirodan način bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja. Posjetitelji su se mogli upoznati i s načinima pripreme plodova jeseni te neke od tih jela i pripravaka degustirati na štandovima.

Uz izložbu i mogućnost nabave plodva posjetitelji su mogli prisustvovati i raznim zanimljivim predavanjima. Udruga Živa hrana iz Bala predstavila se temom "Živom hranom do zdravlja", a govorilo se o prehrani sirovom, živom hranom, bez termičke obrade, kao načinu života. Udruga je imala i svoj štand na kojem su se mogli degustirati zeleni kašasti sokovi, namazi te drugi njihovi pripravci. Članovi Žive hrane smatraju da konzumiranje termički neobrađene hrane utječe ne zdravlje i vitalnost organizma.

Kako se i koje biljke mogu koristiti za očuvanje zdravlja govorio je Franko Zgrablić, poznati sakupljač ljekovitog bilja iz Svetog Petra u Šumi. On je predstavio nekoliko biljaka koje bi ljudi trebali imati u svojim kućnim ljekarnama, a posebno se osvrnuo na ljekovita svojstva čajeva, uvaraka od raznih biljaka koje slobodno rastu u prirodi. Neki od njegovih pripravaka mogli su se degustirati, ali i nabaviti za kućne ljekarne.

Ines Delić i Danijela Gašpar govorile su o grupama solidarne razmjene, zapravo o alternativnom obliku organiziranja proizvođača i potrošača hrane. Djelovanje grupa temelji se na uzajamnom povjerenju i neposrednom poznanstvu. Pogodnost za kupce je redovito pribavljanje namirnica provjerenog podrijetla i kvalitete, a za proizvođača sigurna prodaja poznatom kupcu.

Na kraju su članovi Društva gljivara "Boletus" s Bujštine govorili o jesenskim jestivim gljivama, a neke od njih su izložili na svom štandu, na kojem su predstavili nekoliko načina čuvanja gljiva kao  zimnice, a mogla se degustirati i njihova juha od gljiva.      

Plodove svojih voćnjaka predstavilo je nekoliko OPG-a i LAG središnje Istre, pa su i posjetitelji mogli nabaviti ponešto od voća i prerađevina od voća, džemova, skokova, octa i sličnog.

"Plodove jeseni u mojoj kuhinji" zajednički su organizirali Grad Pazin i Društveni centar Veli Jože, a financirani su iz programa "Zajedno za bolje" Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ovim je programom u Pazinu obilježen Međunarodni dan hrane i siromaštva. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter