Pazin: Peticija za kvalitetniju hitnu pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na internetskim stranicama http://peticija.hitna-pazin.org. jucer je poslijepodne objavljena peticija kojom se zahtjeva financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoci i ustroj izvanbolnickog hitnog prijema u Pazinu, a vec je u prvim satima zabilježen velik interes javnosti.

Pokrenula ju je skupina gradana koja od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Istarske županije, Grada Pazina i opcina Cerovlje, Gracišce, Motovun, Karojba, Tinjan, Sveti Petar u Šumi i Lupoglav hitno zahtjeva uspostavljanje dodatnog 24-satnog tima T2, kojeg cine medicinska sestra ili tehnicar i vozac za što bi trebalo dodatno zaposliti po petoro medicinskih sestara ili tehnicara te vozaca. Žurno traže i reviziju plana rasporeda izvanbolnickih hitnih prijema u Hrvatskoj, ali na temelju strucnih kriterija. Temeljem strucne analize reorganizacije hitne medicine Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu 2009. godine oboje je bilo planirano locirati u Pazinu, medutim, u konacnici se od svega odustalo ponajviše zbog manjka novcanih sredstava.

No, izvanbolnicki je hitni prijem ipak ovog ljeta dogovoren, ali umjesto u Pazin, Ministarstvo zdravstva ga planira smjestiti u Umag. Nezadovoljan zbog zanemarivanja pazinske HMP te nepoštivanja strucnih kriterija i principa jednakosti razine usluge nedavno je njen voditelj dr. Ivor Kovic podnio ostavku na mjesto voditelja. Podsjetimo i da su djelatnici pazinske HMP nedavno uputili dramaticno pismo u kojem pozivaju u pomoc Županiju, Grad Pazin i Opcine Pazinštine kazavši da ne mogu garantirati sigurnost gradana i posjetitelja Pazinštine ako se hitro ne donese odluka o sufinanciranju i osnivanju tima T2 u Pazinu.

Još uvijek nema odgovora istarskog župana Ivana Jakovcica na pitanje hoce li stanovnici središnje Istre biti u pogledu usluge hitne medicinske pomoci gradani drugog reda premda smo pitanje dostavili još pretprošle subote. Doduše, u kabinetu župana kazali su nam da je župan Jakovcic trenutno vrlo zauzet zbog predizborne kampanje, pa je ovlastio Valerija Drandica od kojeg sad ocekujemo odgovore.

Pazinski gradonacelnik Renato Krulcic nas je obavijestio da ce svi odgovori stici u cetvrtak poslijepodne kada bi se okoncale medusobne konzultacije na razini županija - grad - opcine. Razgovarajuci s više sugovornika cini se da ce se pazinskoj Hitnoj odobriti tim T2 kojeg bi zajednicki financirali Grad Pazin i opcine središnje Istre zajedno sa Županijom, ali što se tice izvanbolnickog hitnog prijema cini se da nema pomaka. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter