Pazin: Park dobiva nove fontane i klupe

Dječje igralište u Parku istarskih velikana (M. RIMANIĆ)
Dječje igralište u Parku istarskih velikana (M. RIMANIĆ)

Vijeće grada Pazina nedavno je dalo suglasnost gradskoj upravi za rekonstrukciju Parka istarskih velikana u središtu grada. Prije toga, 8. veljače ove godine, održan je javni uvid u projekt rekonstrukcije, zbog ishođenja građevinske dozvole, budući da Grad ovaj projekt namjerava kandidirati za sredstva iz EU fondova. Prema analizi troškova projekt je vrijedan 2,54 milijuna kuna od čega na izvođenje radova otpada 2,34 milijuna kuna, a ostatak se odnosi na projektnu dokumentaciju, nadzor, te konzultantske usluge u pripremi i vođenju projekta.

Grad Pazin za ovu investiciju iz Programa ruralnog razvoja očekuje podmirenje 80 posto prihvatljivih troškova ili 2,93 milijuna kuna, a ostatak u iznosu od 509 tisuća kuna ili 20 posto investicije osigurat će se kreditom. Do sada je Grad za pripremne aktivnosti iz proračuna izdvojio 102 tisuće kuna.

Posadit će nova stabla

Park istarskih velikana je središnji gradski park koji se prostire na površini od 4.338 metra četvornih. Obiluje visokim vrstama drveća. Među njima je popriličan broj egzota, uvezenih vrsta, kao što su sofora, katalpa, ginko i maklura od bjelogoričnih vrsta, te atlaski cedar (po gorju Atlas), arizonski čempres, duglazija, te španjolske i grčke jele od crnogoričnih vrsta. Uz rubove su formirani drvoredi koji prate konture parka, a čine ih nizovi poljskog javora, sitnolisne lipe i divljeg kestena.

Novo rješenje parka koje su izradili arhitekti zagrebačkog studija "Kostrenčić i Krebel" zadržava svu postojeću zdravu visoku vegetaciju, bjelogorična i crnogorična stabla, a bolesna i slabo razvijena stabla će se ukloniti. Od ukupno 70 stabala, prema projektu rekonstrukcije Parka istarskih velikana, rušenjem će se ukloniti 10 stabala, a vegetacija će se nadomjestiti s dva stabla lipe u istočnom drvoredu i dva stabla paulovnije uz južnu granicu parka. Za potrebe novog koncepta uređenja staza i novih sadržaja potrebno je ukloniti pojedinačne grmolike vrste, a lisna će se masa nadoknaditi sadnjom grmolikih vrsta uz istočnu i sjevernu stranu parka, kao vizualna zaštita prema prometnicama. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter