Pazin: Otvoreni 11. Dani meda


Više od stotinu izlagača s 46 uzoraka meda sudjeluje na 11. Danima meda, koji su u petak otvoreni u pazinskoj gradskoj sportskoj dvorani.

Uzvanike i sudionike sajma pozdravio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, istaknuvši da gradska razvojna strategija uvažava mala obiteljska gospodarstva kao temelj razvoja pazinskoga kraja, a kroz ovakve im manifestacije omogućuje promociju i trženje njihovih kvalitetnih proizvoda.

Predsjednik pazinske Pčelarske udruge Lipa, koja je glavni organizator sajma, zahvalio se svima koji su pomogli da Dani meda opstanu sve ove godine, te među aktivnostima udruge izdvojio pčelarsku školu kroz čijih je sedam ciklusa prošlo tristotinjak mladih pčelara. Naveo je i upravo započete projekte zaštite izvornosti istarskog meda, kojeg bi doskora trebao preuzeti Istarski pčelarski savez u osnivanju.

Istarski župan Valter Flego u svom je obraćanju naglasio da je malo tako dobrih i kvalitetnih manifestacija kao što su pazinski Dani meda, koji uz sajamsku imaju i edukacijsku i znanstvenu vrijednost.

- Želimo dalje razvijati svijest o medu kao zdravoj namirnici, a želimo i da kvalitetni istarski proizvodi, i med i meso boškarina i maslinovo ulje i drugo, uđu u naše škole i vrtiće, istaknuo je župan Flego.

Jedanaeste dane meda u Pazinu otvorio je Dalibor Janda, izaslanik ministra poljoprivrede i voditelj Službe za stočarstvo u tome Ministarstvu.

Na ovogodišnjim Danima meda u Pazinu svoje proizvode izlaže rekordnih 115 izlagača, a osim meda ponuđeni su i brojni drugi pčelinji proizvodi, kao i prehrambeni pripravci i napitci na bazi meda, kozmetički preparati, proizvodi od voska, oprema za pčelarstvo i proizvodnju meda, drugi domaći prehrambeni proizvodi - od sira i kolača pa do kobasica i bakalara, suveniri knjige i priručnici o pčelarstvu, i štošta drugo. Sajam je praćen i bogatim edukativnim programima. (Davor ŠIŠOVIĆ/Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Šampionski bagremov med Biserke Benazić

Na ocjenjivanje kvalitete u sklopu ovogodišnjih dana meda prijavljeno je 46 uzoraka istarskih proizvođača, koji su analizirani i ocjenjivani u Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Šampionom 11. Dana meda s maksimalnih 20 bodova proglašen je bagremov med kojeg je proizvela Biserka Benazić, a 22 meda nagrađena su zlatnom medaljom, 17 srebrnom medaljom, a četiri brončanom medaljom, uz još dvije zlatne medalje izvan konkurencije za med istarskog proizvođača ali iz paše izvan Istre. (D. Š.)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter