Pazin: Otvoren TradInEtno festival

Tradinetno fest u pazinskom Kaštelu (A. DAGOSTIN)
Tradinetno fest u pazinskom Kaštelu (A. DAGOSTIN)

Sedmom večeri folklora održanoj u spomen preminulim voditeljima Folklornog društva Pazin Cvetku Benaziću Fiorelu i Jasenki Štefanić Senki u pazinskom je Kaštelu sinoć otvoren TradInEtno festival koji će potrajati sve do iduće subote.

Koncert je otvorila vokalna skupina FD Pazin nazvana Veteranke koju vodi Viktor Križanac, a koja je publici predstavila dvije stare domaće pjesme s naših područja "Divojka je ruže brala" i "Moja mati mi kuha kafe". Na pozornicu su se potom popeli najmlađi članovi pazinskog folklora (od tri do šest godina starosti) koji su odrecitirali vječnu pjesmicu "Tri nonice stare" opatijskog pjesnika Drage Gervaisa te uz pratnju miha otpjevali pazinsku brojalicu "Biži, biži maglina". Uslijedio je ples rašpa uz pratnju harmonike, violina i bajsa. Nešto starija sekcija (7-12 godina) otplesala je dolenjski valcer u istarskoj inačici te istarski ples cotić, koji su pazinski folkloraši prije dvije godine spasili od zaborava uz pomoć Darija Marušića. Uz glazbenu pratnju Gorana Farkaša i Marka Pernića na violinama, Željka Farkaša na bajsu i Robija Filića na harmonici glavna sekcija pazinskih folkloraša zaplesala je štajeriš, također od zaborava otet domaći ples.

Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva "Mendula" iz Medulina nastup je započela nastupom najmlađih članova koji su uz pratnju roženice zapjevali "na tanko", nakon čega je uslijedio medulinski balon uz pratnju miha. KUD Barban zapjevao je na tanko i debelo te zaplesao balun uz glazbenu pratnju Mihaela Glavaša na mihu. Domaćini su ponovo izašli pred publiku izvevši niz splitskih plesova, Monfrinu i Kvadrilju, uz pratnju Željka Farkaša na mandolini, Robija Filića na harmonici i Marka Pernića na kontrabasu. Koreografiju je postavila Dorjana Šilić, a uvježbao je aktualni predsjednik društva Davor Zović. Na koncu su članovi dječje sekcije FD-a Pazin izveli koreografiju njihove članice Mare Močibob na pjesmu Črni orko pazinske grupe Veja koja spaja moderne i tradicijske elemente plesa.

Organizator festival tradicijske i etno glazbe je Udruga Tradinetno, a suorganizatori FD Pazin i Udruga 5R. Sutra je na programu koncert benda Vruja iz Kopra, a tijekom dana održavat će se radionice te sajam starih zanata i proizvoda. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter