Pazin: Otvoren festival Sedam dana stvaranja

Izložba Maure Batarilović
Izložba Maure Batarilović

Izložbom Maure Batarilović u galeriji Društva likovnih stvaratelja u Pazinu otvoreno je 10. izdanje festivala Sedam dana stvaranja. Na izložbi naslovljenoj "Sve će proći kad se udaš" mlada je autorica izložila pramenove svoje kose s rečenicama razmišljanja u trenutku rezanja kose, koje zapravo odaju razlog šišanja.

Slikarice Luisa Ritoša i Višnja Levak izložile su na ulazu u Kaštel likovne intervencije na već stvorenim oblicima, pozabavivši se odnosima između prirodnog djelovanja i namjerne, umjetničke, intervencije da bi se iz prirode forme namjerom, promišljanjem stvorilo umjetničko djelo.

Prije projekcije filma "Maslačak" Lovre Čepelaka, službeni čin otvaranja festivala voditelj Šandor Slacki mlađi povjerio je Vladimiru Torbici, pročelniku županijskog Odjela za kulturu, koji je kratko pozdravio kreativne sudionike uz obećanje da će Županija i ubuduće potpomagati ovaj projekt.

Dokumentarni film "Maslačak" bavi se neobičnim svijetom ateljea umjetnika, autora magičnih minijatura Darka Brajkovića. Šandor Slacki stariji izveo je potom performans "Hrvatska rapsodija" koji je osmislio zajedno s Brankom Sušecem, a premijerno izveo u povodu 30 godina kazališta Dr. Inat u Puli.

Njegova pazinska repriza dobro se uklopila u prvu večer festivala Sedam dana stvaranja. Dobar prijem publike doživio je i preformans "SubMOTION" Josipa Pina Ivančića i Ivane Nataše Turković, koji je sinoć u pazinskom Kaštelu doživio svoje četvrto izdanje, ali svaki put pod različitim podnaslovima. Prvi je put izveden pod podnaslovom "Preuređenje", i to u povodu 50. obljetnice Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, drugi put s podnaslovom "Zov" u povodu 30. obljetnice kazališta dr. Inat u Puli, treći put pod podnaslovom "Identiteti" u povodu 48. Zagrebačkog salona, a četvrti put pod podnaslovom "A" u povodu 10. festivala Sedam dana stvaranja u Pazinu.

Tijekom festivala sedam dana stvaranja do subote, 17. kolovoza, u Pazinu će 50-ak mladih iz raznih krajeva Istre stvarati u kreativnim radionicama, i to u "Vodenim bojama" koje vodi Duga Bobanović Sikavica, "Šenji II" pod vodstvom Valtera Černeke uz asistenciju Venesse Milan i Tiziana Ciaoa iz LAB43 Forte Margherite iz Venecije, "Starim zanatima - velikim formatima" pod vodstvom Svena Stilinovića, "Dokumentarnom eksperimentu" koji vode Morana Komljenović i Lovro Čepelak, "Glasu u pokretu" pod vodstvom Nicolette Valente i "Kompoziciji - pazinskim zvucima" koje vodi Goran Farkaš.

Uz radionice koje će se odvijati tijekom dana, svake će se večeri od 20 sati u Kaštelu održavati predavanja, predstave, projekcije i koncerti. Festival završava u subotu, kada će u Kaštelu u 20 sati biti predstavljeni radovi nastali u radionicama. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter