Pazin ostaje sjedište županije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Promptno smo reagirali na inicijativu pulskog gradonacelnika Borisa Miletica o premještanju sjedišta Istarske županije iz Pazina u Pulu, ne toliko javno, ali poslužili smo se tihom diplomacijom, uputivši pisma predsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebicu. Drago nam je da je Vlada prihvatila naše argumente i odbacila inicijativu Borisa Miletica - rekao je na IDS-ovoj konferenciji za novinare pazinski gradonacelnik Renato Krulcic.

Pazin uspješno obavlja sve zadace županijskog sjedišta koje je dobio po zakonskim odredbama, a s Pazinom kao sjedištem i cijela Istra je na dobitku jer Istarska županija na svom podrucju ima dva naselja sa statusom "velikog grada", nastavio je Krulcic.

Predsjednik pazinskog IDS-a Dragan Šipraka i novoizabrani predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine Neven Rimanic podsjetili su da je IDS kao stranka u cjelini priznao Pazin kao županijsko središte još Rovinjskom deklaracijom iz 1993. godine, a da stranka o pitanju županijskog središta kasnije nije raspravljala. Na novinarsko pitanje hoce li zatražiti iskljucenje Borisa Miletica iz IDS-a zbog kršenja stranackog stava njegovom inicijativom o Puli, Krulcic odgovara da nece: "On je to pokrenuo kao saborski zastupnik osluškujuci bilo svojih sugradana, medutim on može jako puno dati IDS-u i ne bi ga trebalo iskljuciti".

No kako je i predsjednik stranke Ivan Jakovcic verbalno podržao Mileticevu inicijativu, sljedeci novinarski upit bio je hoce li, ako IDS u cjelini podrži stav o preseljenju županijskog središta iz Pazina u Pulu, celništvo pazinskog IDS-a napustiti stranku, na što Neven Rimanic zaobilazno odgovara: "Treba pricekati odluku Sabora, ali ako bi inicijativu jednog covjeka prihvatile i ostale stranke, tada cemo razmisliti o našim daljim potezima, ali vjerujte, to se nece dogoditi".

Celnici pazinskog IDS-a optužili su i HDZ da nije ucinio ništa da bi "Pazin zaživio kao županijsko središte", a da je Grad naprotiv s obzirom na svoje financijske mogucnosti ucinio jako puno.


Podijeli: Facebook Twiter