Pazin ostaje sjedište Istarske županije

Pulski gradonačelnik je 2009. zatražio da Pula postane sjedište Županije (N. LAZAREVIĆ)
Pulski gradonačelnik je 2009. zatražio da Pula postane sjedište Županije (N. LAZAREVIĆ)

Hrvatski sabor trebao bi sutra donijeti odluku o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, kojim se predlaže da umjesto Pazina, sjedište Istarske županije postane Pula. U Sabor je tu inicijativu još 2009. godine uputio tadašnji IDS-ov zastupnik i aktualni pulski gradonačelnik Boris Miletić. Kasnije ju je kao predlagatelj gurao sadašnji IDS-ov sabornik Valter Boljunčić koji se u utorak nije pojavio na saborskoj sjednici na kojoj se u prvom čitanju raspravljalo upravo o tom njegovom prijedlogu.

Boljunčić je rekao da ne zna tko je u zadnji tren tu raspravu zakazao za utorak, jer rečeno mu je da će se o tome diskutirati u srijedu, te dodao da se i ranije znalo da je zbog dolaska ministra obrazovanja Željka Jovanovića, kojem je bio domaćin u Puli, odnosno kojeg je dočekao u svojstvu predsjednika saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, bio spriječen doći.

- Sabor je znao da sam odsutan i doista je zanimljivo zašto se to odradilo bez mene kao predlagatelja, veli Boljunčić.

Pitamo ga je li pribavio mišljenje Županijske skupštine i građana koji bi se izjasnili i pokazali stavove žele li da Pula postane sjedište Istarske županije, a na što ga je uputila Vlada.

- Županijska skupština to nije stavila na dnevni red, a ja stvarno ne znam kako to netko misli da bih ja trebao pribavljati mišljenja svih stanovnika. Uostalom, to mišljenje nije obvezujuće i nije se tražilo kod predlaganja, da bi se kasnije uvrstilo, kaže Boljunčić, koji smatra da se takvim naknadnim inzistiranjem očito žele stopirati tražene izmjene. Nije baš optimističan da će zakon u petak proći, te kaže da će biti interesantno vidjeti kako će glasati kolege zastupnici iz Istre.

No činjenica je da je Vlada još 13. lipnja dala negativno mišljenje na Boljunčićev prijedlog jer nije priložio očitovanje Skupštine o promjeni sjedišta Županije. Također, Vlada je istaknula da nema ništa protiv tog prijedloga, koji je i spremna podržati, no samo ako predlagatelj (Boljunčić op. a.) prije konačnog upućivanja prijedloga zakona priloži tražena očitovanja.

Na pitanje zbog čega to onda nije učinio kako bi bio siguran da će i proceduralno zadovoljiti formu, Boljunčić je ponovio da to nije bilo obvezujuće.

Da su šanse za prolazak traženih izmjena ravne nuli, potvrđuje i negativno mišljenje saborskog Odbora za zakonodavstvo, a koje je na sjednici u rujnu prošle godine glasalo protiv prijedloga IDS-ovog zastupnika, izjasnivši se da ne podupire donošenje ovog zakona upravo iz razloga utvrđenih u mišljenju Vlade. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter