Pazin: Osnovana Razvojna agencija Srce Istre

Renato Kalac: Bojim se da se radi o sinkurama, o radnim mjestima bez obaveze (M. RIMANIĆ)
Renato Kalac: Bojim se da se radi o sinkurama, o radnim mjestima bez obaveze (M. RIMANIĆ)

Pazinsko gradsko Vijeće donijelo je odluku o osnivanju Trgovačkog društva Razvojna agencija Srce Istre d.o.o., koja će se kako je pojasnila Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo financije i proračun, baviti lokalnim razvojem. Točnije, bavit će se koordinacijom svih aktivnosti vezanih za razvoj Pazina i suosnivača, općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

Izrada strategije

Sudjelovat će u provedbi Strategije razvoja grada Pazina te izradi i provedbi ostalih strategija na području djelovanja. Bavit će se identifikacijom prilika, projekata i programa, a posebno pomoći razvijanju mreže projekata spremnih za financiranje u sklopu državnih i međunarodnih programa pomoći. Radit će na privlačenju domaćih i stranih investicija, izgrađivanju institucionalnih kapaciteta, organizaciji i upravljaju poslovnim inkubatorom, istraživanju javnog mnijenja te edukacijom ciljanih skupina, primjerice poduzetnika, nezaposlenih, mladih i slično.

Među njenim djelatnostima su izrada studija izvedivosti, poslovnih planova i drugih ekonomsko-financijskih dokumenata za potrebe građana Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan. Prve aktivnosti Razvojne agencije bit će priprema za natječaje koji su u najavi, a to su Evropski socijalni fond i Interreg Adrion, pojasnila je Stranić Grah.

Nezavisni vijećnik Renato Kalac rekao je da je u nedoumici, jer čini mu se kako u državi i županiji djeluje previše agencija, a umjesto da se razvijamo, stagniramo. "Bojim se da se radi o sinkurama, o radnim mjestima bez obaveze", kaže Kalac pitajući se: "što će nam onda raditi ustanove? Što će raditi gradska uprava?" Kalac smatra da osnivanje agencije može biti i dobro, ali može biti i povod da ostale ustanove, koje bi se trebale kandidirati na fondove više ne odrađuju svoj posao.

Primjer LAG-a

Predstojnik Ureda Grada Pazina Zoran Sloković odgovorio mu je kako je gradska uprava uočila potrebu za takvim društvom, bez namjere da se nekomu  osigura radno mjesto. Na primjeru LAG-a vidljivo je kako takve institucije mogu uspješno samostalno funkcionirati i zapošljavati, dodao je Sloković.

Gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako su ustanove i poduzeća kojima je osnivač Grad Pazin već ostvarile niz projekata. "Pogledajte LAG Središnja Istra, koji s 30 tisuća kuna članarine, koju uplaćuje Grad Pazin, godišnje ostvaruje do 1,5 milijuna kuna prihoda iz svih natječaja na koje se prijavljuju", odgovorio je Krulčić Kalcu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter