Pazin: Obnova vrtića ostvarit će se s europskim novcem

Zgrada gornjeg vrtića u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Zgrada gornjeg vrtića u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Odgoju i obrazovanju u proračunu Grada Pazina za 2017.  godinu namijenjeno je 29,61 milijuna kuna, od toga 18 milijuna kuna za Dječji vrtić "Olga Ban", od čega 11,19 milijuna kuna za redoviti program jaslica i vrtića. Planiranom projektu rekonstrukcije i dogradnje matičnog vrtića u Pazinu namijenjeno je 6,74 milijuna kuna. Ovom rekonstrukcijom bit će obuhvaćeno oko 550 metara četvornih bruto površine prizemlja i oko 200 metara četvornih bruto površine kata. Ovime će se u zgradi vrtića u prizemlju formirati novi ulaz s istočne strane, a bit će natkriven i osmišljen tako da omogućuje pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Pedagoški standardi

Postojeće sobe dječjih boravaka rekonstruirat će se uklanjanjem ili pomicanjem postojećih pregradnih i vanjskih zidova, čime će postati veće i dobiti kvalitetniju površinu, a u tom je dijelu planiran i prostor za medicinsku sestru. Postojeći ulaz sa zapadne strane planira se natkriti, a postojeće garderobe, sanitarije i zbornica proširit će se kako bi se dobio kvalitetniji prostori za rad odgajatelja. Uredit će se spremište za didaktičku opremu i potrošni materijal, proširit će se garderoba za odgajatelje i urediti sanitarije na katu. U prizemlju će se odvojiti spremišta za kosilicu od spremišta za bicikle i tricikle. Za potrebe vertikalne komunikacije prema katu planirano je unutarnje stubište. Ovime će se postojeći dječji boravci maksimalno povećati i time zadovoljiti pedagoški standarde. Rekonstrukcijom vrtića poboljšat će se kvaliteta boravka i rada, kako za djecu, tako i za djelatnike, a prostorni i tehnički uvjeti uskladit će se s pedagoškim standardom. Ovaj će se projekt realizirati u slučaju ostvarivanja sredstva prijavom na natječaj u sklopu Ruralnog razvoja. Osim za rekonstrukciju matičnog vrtića u Pazinu u gradskom je proračunu, u području javnih potreba predškolskog odgoja i obrazovanja 40 tisuća kuna planirano za rad s djecom s teškoćama u razvoju, a 26 tisuća kuna za program predškole.

Za školu 10,5 milijuna

Osnovnoj školi Vladimira Nazora u gradskom je proračunu namijenjeno 10,51 milijuna kuna, od toga na decentralizirana sredstva prema zakonskom standardu otpada 5,91 milijuna kuna. Najviše od tog novca, čak 3,15 milijuna kuna namijenjeno je za prijevoz učenika. Od ostatka 1,94 milijuna kuna namijenjeno je za opće poslove škole, 254,16 tisuća kuna za investicijsko i tekuće održavanje, a 564,24 tisuće kuna za adaptaciju i sanaciju zgrade škole. Uz to za osnovnoškolsko obrazovanje iznad zakonskog standarda planirana su sredstva u iznosu od 4,59 milijuna kuna. Najveći dio te svote u iznosu od 2,15 milijuna kuna namijenjen je školskoj kuhinji, produženom boravku namijenjeno je 367 tisuća kuna, glazbenom odjelu škole 190 tisuća kuna, a ostalim aktivnostima škole 915 tisuća kuna. 

Ovomu treba dodati kako je za održavanje i investicijske aktivnosti u odmaralištu Špadići planirano 254 tisuće kuna, za pomoćnike u nastavi 140 tisuća kuna, za sufinanciranje udžbenika za polaznike prvog razreda osnovne škole planirano je 45 tisuća kuna, a za nagrade uspješnim učenicima i mentorima 20 tisuća kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter