Pazin: Obilježeno donošenje povijesnih odluka iz 1943.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan 13. rujna 1943., kada je narod Istre samoinicijativno, plebiscitarnom odlukom na sjednici Narodnooslobodilackog odbora za Istru u Pazinu, u zgradi na koju je izaslanstvo Grada predvodeno predsjednikom vijeca Stjepanom Gabricem u utorak položilo vijenac, obilježen je svecanom sjednicom Gradskog vijeca.

Gabric je rekao da je nakon 25 godina talijanske okupacije i 20 godina ropstva pod fašizmom Okružni NOO istarskom narodu i svijetu objavio da se "Istra prikljucuje matici zemlji i proglašuje ujedinjenje s ostalom našom hrvatskom bracom".

- Time je narod Istre pokazao odlucnost u borbi za svoje nacionalno oslobodenje i opredjeljenje i da ce stecenu slobodu braniti svim sredstvima, rekao je Gabric.

Gradonacelnik Renato Krulcic je na kasnije održanoj svecanoj sjednici vijeca napomenuo da se ona održava u ozracju 68. godišnjice sjedinjenja i 20. obljetnice donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Podsjecajuci na dogadaje iz 1943. Krulcic je rekao da su nocu s 9. na 10. rujna partizanske snage ušle u Pazin, a vec tri dana nakon toga pod predsjedanjem Joakima Rakovca donesena je povijesna odluka s proglasom i pozivom naroda Istre na ustanak protiv tudinske vlasti.



Dogadaji u Pazinu iz rujna 1943., koji su kasnije potvrdeni na sjednici Sveistarskog sabora 25. rujna takoder u Pazinu, te zasjedanju ZAVNOH-a i kasnije AVNOJ-a, zapisani su kao najsvjetliji trenuci naše povijesti u proteklom stoljecu.

To svjedoci i odluka Sabora RH iz 2005. kojom je 25. rujna, kao povijesni dan kada su u Pazinu donijete odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, proglašen spomen-danom Republike Hrvatske, a u Istri se slavi kao Dan županije.

Cijeneci povijesnu ulogu rujanskih odluka tadašnja Opcina Pazin je uz potporu Zajednice opcina Rijeka i predsjedništva Republike Hrvatske 1981., dakle prije 30 godina, izgradila i dala na uporabu Spomen dom sjedinjenja i slobode, a u isto je vrijeme pušten u promet i tunel Ucka s prilaznim cestama i pratecim objektima.

To je bila svojevrsna prekretnica na prometnoj kicmi Istre i povezanosti Istre s Hrvatskom, istaknuo je Krulcic. I kada je izgledalo da se strahote rata više nece ponoviti, kazao je, pocetkom 1990-ih velikosrpske politicke snage pocele su ratnu akciju protiv mlade demokratske vlasti u Hrvatskoj, a iz naših krajeva u ratna podrucja Like krenula je 154. domobranska pukovnija.

Vrativši se u svom govoru u sadašnjost Krulcic je dodao da gospodarska kriza ima negativne posljedice na poslovanje naših poduzetnika i standard naših gradana, pa i gradske financije. Unatoc tomu nastavljaju se provoditi programi važni za cjelokupno pazinsko gospodarstvo. Nastavlja se gradnja i uredenje komunalne infrastrukture, ureduje se i oprema poslovna zona Ciburi, a provode se i mjere pomoci poduzetnicima.

Krulcic je izrazio nadu da ce pazinsko gospodarstvo s drugim subjektima u okviru Lokalne akcijske grupe za središnju Istru promovirati zajednicke interese radi unapredivanja gospodarskog i društvenog razvitka Pazinštine. Naveo je potom nekoliko projekata, zajednicki vrijednih 830 tisuca eura, koji se financiraju sredstvima iz europskih fondova.

Unatoc otežanim uvjetima poslovanja, smatra da su ostvareni zadovoljavajuci rezultati, stoga i u daljnjem radu ocekuje potporu gradana koji ce putem vijeca svojih mjesnih odbora promicati zajednicke interese važne za kvalitetniji život svih gradana Pazinštine.


Podijeli: Facebook Twiter