Pazin: Nova ravnateljica muzeja i Savjeta mladih

Gradsko vijeće Pazin (A. DAGOSTIN)
Gradsko vijeće Pazin (A. DAGOSTIN)

U nikad kraćem zasjedanju gradskog vijeća Pazina koje je završeno u manje od sat vremena na četverogodišnji mandat imenovana je nova ravnateljica Muzeja Grada Pazina - magistrica povijesti umjetnosti te engleskog jezika Maja Zidarić.

Nakon provedenog natječaja i predstavljanja programa kandidata nju je predložio natječajni odbor (Nevija Srdoč, Zoran Sloković i Gracijela Zović), a amenovali je svi gradski vijećnici, uz jednog suzdržanog. Predsjednik gradskog vijeća Boris Demark (SDP) zahvalio se na dugogodišnjem vođenju muzeja dosadašnjem ravnatelju i jedinom protukandidatu Denisu Visintinu.

Valter Milohanić (Milohanićeva nezavisna lista) je smatra da novoimenovanoj treba skinuti s grbače upravljanje Pazinskom jamom te osloboditi prostor na prvom katu Kaštela preseljenjem arhiva u zgradu na lindarskom poligonu.

Izmijenjene su odluke o određivanju prijevoza pokojnika te statut pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora u dijelu koji se tiče pedagoških mjera. Odobren je i izvještaj o radu Gradskog savjeta mladih za 2015. godinu nakon čega je slijedio izbor novog peteročlanog savjeta. Vijećnici nisu imali mnogo posla pošto je kandidiranih bilo točno pet. Tako su u savjet odabrani Lucija Rukavina (Vijeće učenika), Karla Pilat (Albus), Valentina Rabar, Lucija Jedrejčić i Iva Luk (Društvo Naša djeca). Potonja je dosadašnja predsjednica savjeta u kojem su još bili Mauro Gržetić, Roberta Špoljarić, Luana Pamić i Vlatka Juričić.

Pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč tom je prilikom obavijestila vijećnike da je udruga Klub mladih Pazin u posljednje vrijeme neaktivna te da su ključevi prostorija vraćeni gradskoj upravi. Istakla je da se mora proučiti statut udruge da se vidi što dalje.

Tržnica, pašnjaci i salonitne ploče

Možemo li poboljšati radne uvjete djelatnika gradske tržnice upitao je gradonačelnika Renato Kalac (Kalčeva nezavisna lista). Zbog loših građevinsko-tehničkih rješenja djelatnici, ali i kupci, se zimi smrzavaju, dok im je ljeti prevruće. Gradonačelnik Renato Krulčić je ustvrdio da tržnicom upravlja gradska tvrtka Usluga te da ima saznanja da ona zajedno sa suvlasnikom objekta, tvrtkom Vladimir Gortan, planira spuštanje visokog stropa te postavljanje klimatizacijskih uređaja. Na prijedlog Grada istodobno bi se jedan dio tržnice preuredio za potrebe ribarnice.

Valtera Milohanića zanima postoji li gradski model iznajmljivanja državnog zemljišta stočarima za što bi idealni bili pašnjaci na jugoistočnom teritoriju grada. Gradonačelnik Krulčić je odgovorio da su se prema gradskom planu raspolaganja državnim zemljištem već odvijali natječaji, dok tu nadležnost nije preuzela Agencija za poljoprivredno zemljište koja odnedavno ima ured i u Pazinu. Zainteresirani se mogu javiti gradskoj upravi koja zahtjeve prosljeđuje APZ-u koji na temelju interesu raspisuje natječaj. Milohanića je zanimalo može li se preko Usluge organizirati privremeno odlaganje kancerogenih salonitnih ploča kako bi se građane potaklo da zamjene takva krovišta. Komunalni pročelnik Daniel Maurović je kazao da Usluga ne može skladištiti opasni otpad te da je Grad prije godinu dana organizirao javnu tribinu te osigurao skromno sufinanciranje za takve zahvate. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter