Pazin: Nova impozantna dvorana na 2.900 kvadrata

S otvaranja nove sportske dvorane u Pazinu (M. MIJOŠEK)
S otvaranja nove sportske dvorane u Pazinu (M. MIJOŠEK)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, istarski župan Valter Flego i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić pucanjem lopti prema golu simbolično su otvorili novu školsku gradsku sportsku dvoranu u Pazinu. Dvorana je izgrađena uz zgradu Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, a osim ove škole za nastavu tjelesne kulture i druge aktivnosti koristit će je i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora. Novu polivalentnu, trodijelnu sportsku dvoranu, površine 2.900 četvornih metara, osim škola, koristit će i sportski klubovi, a bit će pogodna i za druge javne, kulturne i gospodarske priredbe.

Radovi završeni tri mjeseca prije roka

Predsjednik Josipović ovom je prigodom naglasio kao se iz ovog projekta, ove prelijepe dvorane, može izvući nekoliko pouka. Prva je, naglasio je, kako je dobra politika koja djeci omogućava da razvijaju svoje sposobnosti iz zbog toga im gradi potrebnu infrastrukturu. Ovdje se, nastavio je, pokazala odlična suradnja Vlade i Grada, te kako je ovo odličan primjer kako lokalna samouprava i središnja vlast nisu protivnici već partneri. Predsjednik Josipović čestitao je autoru projekta, arhitektu Berislavu Iskri i svima koji su radili na projektu, a posebno tvrtci Mipcro iz Ivanaca koje je radove obavila tri mjeseca prije roka. Ovo je primjer da škola osim što obrazuje i odgaja, kroz izvannastavne aktivnosti razvija kod učenika specifična znanja i sposobnosti. Ovdje je to prepoznato i zbog toga je napravljena infrastruktura koja pomaže sportašima, glazbenicima i drugima da koji žele naučiti nešto lijepo i dobro, rekao je predsjednik Josipović čestitajući svima koji su radili na ovom projektu na korist djeci i cjeloj Hrvatskoj.

Istarski župan Valter Flego među ostalim je istaknuo: "Želimo da naša djeca znaju rukovati računalima, novim tehnologijama, ali i da znaju zabijati golove, trčati i imati kondicije. Želimo Istru s inovacijama, izvozom i investicijama, a do takve Istre možemo doći samo obrazovanjem i zdravljem. Nećemo stati jer želimo biti uz bok najrazvijenijim europskim državama". Na kraju je župan svim učenicima i njihovim učiteljima zaželio sretan početak i uspješnu novu školsku godinu.

Investicija vrijedna 38 milijuna kuna

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zadovoljan što je dvorana napokon izgrađena na ovoj lokaciji u blizini škola i drugih sportskih objekata. Unatoč mnogim izazovima, ponajprije financijskim, nije se odustajalo. U gradnji se, rekao je Krulčić posebno vodilo računa o energetskoj učinkovitosti, kojom je postignuto 45 posto uštede na električnoj energiji, kroz ugradnju posebnih rasvjetnih tijela koje je razvila pazinska tvrtka "Eltor". Pazin je grad školstva i sporta, zato Grad podupire rad i aktivnosti djece i mladih, a ova će dvorana povećati standard tjelesne kulture i sporta, jer će se osim škola i klubova njome koristiti rekreativci, a bit će pogodan i za razne priredbe, naglasio je Krulčić, a dvoranom će, kaže, upravljati novoosnovana tvrtka Pazin sport.

Ukupna investicija vrijedna je više od 38 milijuna kuna rekao je Krulčić. Od toga je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova iz programa EIB III osiguralo nepovratnih 9,9 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dva milijuna bespovratnih kuna za poboljšanje energetske učinkovitosti. Iznos od 21,4 milijuna kuna osiguran je dugoročnim kreditom koji će otplaćivati Grad Pazin i Istarska županija i to svatko u 50 postotnom iznosu. Iz gradskog je proračuna usto izdvojeno oko pet milijuna kuna za otkup zemljišta, projektnu dokumentaciju, komunalne priključke i druge troškove. Stoga je Krulčić zahvalio svima koji su pridonijeli tomu da se prvi dan školske godine 2013./2014. otvara ova lijepa i funkcionalna dvorana.

Otvaranje dvorane popraćeno je bogatim kulturnim i sportskim programom u kojem su sudjelovale brojne pazinske kulturne i sportske udruge. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter