Pazin: Nikad manji najveći istarski pučki sajam

Ziad Ahmeti (sjedi) i njegova obitelj u Pazin dolaze već 20-ak godina
Ziad Ahmeti (sjedi) i njegova obitelj u Pazin dolaze već 20-ak godina

Nikad manji pazinski sajam u posljednjih nekoliko godina, pa i desetljeća, održan je danas tradicionalno prvog utorka u mjesecu, na Šetalištu pazinske gimnazije i iza autobusne stanice.

Samanj, koji je do pred koju godinu pokrivao dvostruko veću gradsku površinu uključujući Ulicu Joakima Rakovca i parkiralište iza Spomen doma, sada je desetkovan, pa se i na samom šetalištu mogu pronaći brojne "niše" među drvoredom koje nisu ispunjene štandovima.

Na štandovima se mahom nudila proljetna odjeća i obuća, razne kućanske potrepštine, hrana, igračke i drugo, a na samom kraju šetališta već se desetljećima nalaze štandovi domaćih izrađivača alata.

- U Pazin dolazimo ja i moja obitelj već 20-ak godina, ali prodaja nikad nije išla lošije, kaže nam Ziad Ahmeti iz Pule, koji uglavnom prodaje odjeću. "Veća je potražnja za dječjom odjećom, jer ljudi najmanje štede na najmlađima, ali ako nije istaknut akcijski popust, prodaja gotovo da ne ide", dodaje Ahmeti, koji osim u Pazinu prodaje na lokalnim sajmovima u Žminju, Labinu, ali i Dražicama kraj Rijeke i Lovranu.

Prodaja je podjednako pala na svim sajmovima, s tim da su oni koji su bili manji skroz propali, dok su se oni veći, među kojima i pazinski, nekako održali.

- Danas je snijeg u Gorskom kotaru odgovorio mnoge iz sjeverne Hrvatske da dođu na sajam, a i ovdje je bilo najavljeno kišno vrijeme, što odvraća kupce, pojašnjava nam prodavač iz Zagreba izostanak većeg broja štandova.

Fiskalizacija je riječ koja ih trenutno najviše plaši s obzirom na to da bi od 1. srpnja i štanderi na sajmovima trebali ući u sustav, što će mnoge natjerati da odustanu od tog zanimanja, jer će im prodaja postati neisplativa, kažu nam prodavači sa sajma. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SRIJEDU


Podijeli: Facebook Twiter