Pazin: Najuzornija piše doktorat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kad covjek ima volju i želju sve se stigne", ustvrdila je 37-godišnja diplomirana sanitarna inženjerka Ivanka Grgic iz Rešetara u Brodsko-posavskoj županiji, koju je strucni žiri sastavljen od cak devetnaest clanova, u pazinskom Spomen domu izabrao za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Bio je to odgovor na pitanje žirija kako majka troje kceri, stiže uskladiti rad na seoskom domacinstvu, društveni angažman, a još uz to i upisati doktorat što je nedavno izabranica žirija ucinila. Najuzornija seoska žena rekla je da joj punu podršku u svim aspektima života daje suprug, a tu su djedovi i bake, «mudre sijede glave», bez kojih bi odgoj djece i njegovanje tradicije bilo umnogome otežano.



Grgic je napomenula da ce joj tema doktorske disertacije svakako biti vezana uz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te porucila visokoobrazovanim ljudima da se vrate na selo koje danas ima perspektivu.

Uciteljica razredne nastave iz Jastrebarskog Jasnica Vojvodic koja se bavi ocuvanjem kulturne baštine te cija je etno udruga «Sveta Jana» prije nekoliko godina obnovila starinski mlin izabrana je za prvu pratilju. Druga pratilja je Mica Mršic iz Medvide kraj Benkovca cija se obitelj bavi stocarstvom odnosno proizvodnjom ovcjeg i kozjeg mesa te sira.



Ocjenjivanje odnosno predstavljanje šesnaestero natjecateljica iz deset županija zapocelo je u predvorju Spomen doma gdje su odjevene u tradicionalnu narodnu nošnju zavicaja uz potporu clanova obitelji ili sumještana na tipiziranim štandovima urešenim sezonskim plodovima predstavile gastronomske slastice njihova obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Posjetitelji su mogli kušati nebrojene vrste kolaca, marmelada, sireve, mesne delicije, medne proizvode, voce, alkoholnih i bezalkoholnih pica… Osim toga uzorne su seoske žene oko štandova demonstrirale vezenje, pletenje, kackanje, pa cak i stupanje maslaca, a mnoge su i zapjevali tradicionalne pjesme zavicaja.



Zapravo su vecinu bodova natjecateljice mogle zaraditi vec prije konacnog izbora u Pazinu. Naime, prema propisanim kriterijima cak se 35 bodova moglo dobiti za kontinuirani društveno korisni rad, 20 za tradicionalni obiteljski život, a deset za uzorno domacinstvo prilikom nenajavljenog posjeta.

Tri nagradene uzorne žene dobitnice su i nagrade za najbolje narodne nošnje. Najuredenijom je proglašena nošnja Ivanke Grgic, najstarijom Mice Mršic, a najuzornijom Jasnice Vojvodic.



Istra je na susretu imala dvije predstavnice: Stanu Cetinu iz Stancije Guran kraj Vodnjana, majku dvoje djece, cija obitelj raspolaže stadom od 180 ovaca. Bave se uglavnom proizvodnjom mlijeka, a otvorili su i agroturizam u kojem nude hranu iz vlastite proizvodnje. Druga predstavnica bila je Dragica Lukin iz Valice kraj Umaga koja se od 1969. godine bavi turizmom, a trenutno se priprema za medunarodno takmicenje slasticara u Luksemburgu.

Inace, organizaciju 11. izbora najuzornije seoske žene Hrvatske Pazinu je donijela Davorka Šajina iz Lindarskog Katuna (agroturizam Ograde), koja je ovu titulu osvojila na lanjskom natjecanju u Otoccu. Osim Grada Pazina organizatori manifestacije bili su Agencija za ruralni razvoj Istre te udruga Uzorna seoska žena, a sve uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.


Podijeli: Facebook Twiter