Pazin mora utjerivati dugove opcina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcine Pazinštine Cerovlje, Gracišce, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan ali i sam Grad Pazin na dan 31. prosinca 2011. bili su svojim proracunskim korisnicima dužni više od dva milijuna kuna.

U to treba ubrojiti i dug opcina prema Pazinu, koji je pokrivao njihova neplacanja. S dugom od 752.816 kuna Opcina Tinjan na neslavnom je prvom mjestu tog popisa.

Prema zakonima i sporazumima, opcine Pazinštine dužne su podmirivati obveze prema Djecjem vrticu "Olga Ban" Pazin, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, odmaralištu Špadici, programu Dnevni boravak i pomoc u kuci starijim osobama te Savjetovalištu za brak i obitelj. Uz to, jedinice lokalne samouprave obvezale su se sufinancirati pazinsku osnovnu glazbenu školu i Gradsku knjižnicu. Tomu treba pridodati sporazume o sufinanciranju Hitne medicinske pomoci i leasing za kombi vozilo Doma zdravlja Pazin te Turisticke zajednice središnje Istre. Opcine i grad dužni su 0,5 posto svojih prihoda izdvojiti i Crveni križ. Opcine najviše duguju JVP-u i vrticu.

Svijetli primjer dužnika je Motovun, od kojeg Javna vatrogasna postrojba potražuje tek 1.388 kuna, dok je sve druge obveze prema Gradu do konca godine ta opcina podmirila.

- Grad Pazin je iz svog proracuna, i to prvenstveno iz poreznih prihoda, podmirivao vlastite obveze i obveze opcina prema ustanovama buduci da je neredovitost uplata opcina uvelike narušavala likvidnost ustanova te dovela u pitanje njihovo funkcioniranje, kaže Maja Stranic Grah, procelnica pazinskog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proracun.

Naravno, to je dovodilo do poremecaja dinamike i visine isplata nekim drugim korisnicima proracuna Grada Pazina. Pazinski gradonacelnik Renato Krulcic kaže da ce Grad ustrajati na podmirenju obveza, a financiranje ce osigurati raznim mehanizmima naplate, kao što su zadužnice ili slicna sredstva prisilne naplate. (M. RIMANIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter