Pazin: Mladima se stare kuće ne mogu darovati

Mnogi stanovi u Pazinu zjape prazni (M. RIMANIĆ)
Mnogi stanovi u Pazinu zjape prazni (M. RIMANIĆ)

"Grad Pazin raspolaže s većim brojem nekretnina, među kojima ima i ruševnih kuća", konstatirao je na posljednjem aktualnom satu Gradskog vijeća nezavisni Valter Milohanić.

Prema njegovim saznanjima na mnogim mjestima u gradu i okolici ima zgrada od kojih su ostali samo vanjski zidovi. Svjedok je, kaže, pokušaja prodaje nekih od tih objekta po cijenama za 30 posto nižim od cijena useljivih prostora.

Upitao je zašto se ti objekti ne bi prodali po povoljnim cijenama mladim obiteljima s područja grada Pazina, ili obiteljima s liste za dodjelu stanova.

"U ovakvim situacijama Grad bi se od malverzacija mogao zaštititi tako da barem 10 godina zabrani raspolaganje s dodijeljenom nekretninom, da kupac ne posjeduje drugu nekretninu, a rok za uređenje takve kuće mogao bi biti pet godina", predložio je Milohanić.

Ovim bi se, smatra, omogućilo privođenje objekta svrsi, poticalo mlade obitelji da ostanu Pazinu i rješavalo stambeno pitanje mladih.

"Ovako imamo rugla i opasne objekte. Pred malo se urušio krov na gradskom objektu na Vrtlišću, lani zid gradske kuće u Lindaru, krov na Štrangi i tako dalje. Poznato je da su neki gradovi u Italiji kuće u starim jezgrama bez naknade davali mladim obiteljima, samo da privuku stanovnike da žive u takvim gradovima", kaže Milohanić. Zanimalo ga je i kada prestaje stanarsko pravo i korištenje gradskih stanova.

"Raspolaganje s gradskim nekretninama je jasno. Njihova se vrijednost procjenjuje, potom komisija raspisuje natječaj prema utvrđenim kriterijima, a o najpovoljnijim ponudama odlučuje Gradsko vijeće", odgovorio mu je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

"Pokušavali smo s mladim obiteljima. Prije godinu dana raspisali smo natječaj kojim se pod povoljnijim uvjetima, uz kamatu od 4 ili 5 posto na 10 godina, prodavalo nekretnine, ali natječaj nije bio uspješan", napomenuo je Krulčić. Zaključio je konstatacijom da propisi RH ne dopuštaju da se nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave nekome mogu pokloniti. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter