Pazin: Mjesečni prosjek oborina pao u 24 sata

Pazin nakon kiše (A. DAGOSTIN)
Pazin nakon kiše (A. DAGOSTIN)

U Pazinu je od nedjelje od 15 sati, pa do ponedjeljka u 15 sati prema podacima Istrameta, palo točno 100 milimetara kiše, što je zaista velika količina oborina.

Osim Starog Pazina na kojem je u istom razdoblju izmjereno 80 milimetara, nevjerojatno je da su u tom periodu drugi dijelovi Istre bile manje-više suhi. Selo Zamask koje administrativno spada u grad Pazin bilježilo je tijekom tih 24 sata tek jedan milimetar oborina, Livade i Cerovlje dva milimetra, u Žminju, Rovinju i Belaju palo je tri milimetra, Puli četiri, Barbanu i Grožnjanu pet, a tek je Tinjan bilježio 16, a Vrh na Buzeštini 13 milimetara kiše.

- Nedjeljno kruženje vlažnog i nestabilnog zraka donijelo je lokalno velike količine kiše. Pljuskovi su u nedjelju ujutro najizraženiji bili na području zapadne obale Istre, gdje je lokalno palo do 60 milimetara kiše prema javljanju naših čitatelja, a prema podacima naših mjernih postaja najviše kiše je palo u Kanfanaru, 47 milimetara, kaže Alen Šterpin iz Istrameta. Iako je manja količina kiše pala u Pazinu tijekom nedjeljnog jutra i prijepodneva, glavnina je ipak uslijedila poslijepodne, oko 17 sati. Tada je došlo do jačeg lokalnog razvoja oblaka uz silovite pljuskove i grmljavinu. Prema podacima mjernih postaja, ukupno je na meteorološkoj postaji Pazin-Kolodvorska tijekom nedjelje palo 74 milimetara kiše, dok je meteorološka postaja Stari Pazin izmjerila 69 milimetara.

- Intenzitet kiše bio je iznimno velik, pošto je u tijeku najjačih oborina palo deset milimetara u samo pet minuta. Mjesečni prosjek oborina za Pazin za lipanj iznosi 92 milimetara, a samo je u nedjelju palo 74 milimetara. Ovako velika količina kiše bi u nekim gradovima, primjerice Puli, uzrokovala brojne probleme i poplave, kaže Šterpin.

U Pazinu je i tijekom ponedjeljka, oko podneva, naglo palo 35 milimetara kiše. Koliko se radilo o lokalnoj pojavi govori to da je na Starom Pazinu u ponedjeljak također zabilježeno 24 milimetara, dok je u nedalekom Cerovlju pao tek jedan milimetar. Tijekom pljuska nisu zabilježene štete osim što je iskočio šaht kod gradskog zvonika. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter